Nieuws/Buitenland
1808148169
Buitenland

Afghaanse president: afnemende veiligheid komt door aftocht VS

KABUL - De afnemende veiligheid in Afghanistan komt volgens president Ashraf Ghani door de „abrupte terugtrekking” van de Amerikaanse krijgsmacht uit het land. Ghani zegt dat er „consequenties” zullen zijn voor de Verenigde Staten. Wat die consequenties zouden zijn, is niet duidelijk.

Na bijna twintig jaar verlaten internationale militaire partners Afghanistan dit jaar. Sinds die aftocht begon hebben de Taliban veel terrein gewonnen in het land en belegeren ze nu ook hoofdsteden van provincies. De groepering heeft ook belangrijke grensovergangen veroverd.

Onvrede

Door de veroveringen van grensposten met Iran, Pakistan, Tadzjikistan en Turkmenistan verliest de regering ook inkomsten aan de Taliban. De groepering int er geld voor onder meer de in- en uitvoer van producten.

De Afghaanse regering had eerder al onvrede geuit over de Amerikaanse terugtrekking. Zo beweren de Afghanen dat de VS de belangrijke vliegbasis Bagram hadden verlaten zonder dat te laten weten aan Afghaanse bondgenoten. De nieuwe basiscommandant ontdekte pas uren later dat de Amerikanen waren vertrokken uit de basis.