Nieuws/Buitenland
1808366704
Buitenland

Documentairemakers vinden resten van spaceshuttle Challenger op zeebodem

WASHINGTON - Filmmakers die voor de kust van Florida op zoek waren naar een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog zijn op resten van de spaceshuttle Challenger gestuit. Ruimtevaartorganisatie NASA bevestigt dat een ruim zes meter lang onderdeel van het ruimteveer dat in 1986 ontplofte op de zeebodem gevonden is.

De vondst werd gedaan door tv-zender History, die beelden van duikers bij de Challenger op Twitter deelt. Tijdens de zoektocht naar een vliegtuig dat in december 1945 neerstortte, vonden duikers een „groot, door mensen gemaakt object” in het zand. Omdat de vondst niet ver van de Amerikaanse kust gedaan werd en het „moderne object was voorzien van vierkante tegels”, waarschuwden de documentairemakers NASA.

Tekst gaat verder onder de video

„Deze ontdekking zet ons aan het denken over de zeven pioniers die we verloren hebben en de wijze waarop deze tragedie ons heeft veranderd”, zegt NASA-topman Bill Nelson over de vondst. Het is 25 jaar geleden dat er voor het laatst een onderdeel van de Challenger werd gevonden.

37 jaar geleden

De ramp met het ruimteveer gebeurde bijna 37 jaar geleden 72 seconden na de lancering vanaf Cape Canaveral. Alle zeven bemanningsleden, onder wie ook een lerares, kwamen daarbij om het leven. Een kapotte rubberen ring, in combinatie met koud weer, veroorzaakte de ontploffing.