Nieuws/Binnenland
1808921
Binnenland

Blok zet vol in op cyberdiplomatie

Op digitaal oorlogspad

Den Haag - Nederland gaat cyberaanvallen die tegen ons land zijn gericht ’proportioneel vergelden’. Dat schrijft minister Blok (Buitenlandse Zaken) in zijn nota Wereldwijd voor een Veilig Nederland, een plan van aanpak tegen dreigingen uit het buitenland.

Vooral in ’digitale weerbaarheid’ blijft Nederland achter op de ’groeiende dreiging’, schrijft Blok. Daarom zet zijn departement vol in op ’cyberdiplomatie’. Onze diplomaten worden daarvoor bijgespijkerd, opdat ze alert worden op cyberdreigingen en die tijdig kunnen detecteren en neutraliseren. Ook gaat ons land werken aan internationale afspraken om cyberaanvallen te bestraffen en een ’cyber-wapenwedloop’ te voorkomen.

Voor software om cyberaanvallen mee uit te voeren, worden exportvergunningen ingevoerd zoals die ook voor gewone wapens moeten gaan gelden. Het systeem geldt ook voor technologie om internetgedrag van burgers te volgen en te blokkeren. In een interview met De Telegraaf zegt Blok: „Voor mij is veiligheid de ruggengraat van het buitenlands beleid.”