Nieuws/Binnenland
1808942
Binnenland

’Ik waarschuwde nog’

Medewerker vergokte 1,5 miljoen van Waternet

Kantoor van Waternet in het Amstelkwartier.

Kantoor van Waternet in het Amstelkwartier.

Amsterdam - Een medewerker van Waternet, het drinkwaterbedrijf van Amsterdam, heeft 1,5 miljoen euro achterovergedrukt. De dader was maar héél kort miljonair, want hij vergokte de buit binnen enkele maanden volledig bij online casino’s. Waternet moest door ING Bank gewaarschuwd worden dat het bedrijf bestolen was.

Kantoor van Waternet in het Amstelkwartier.

Kantoor van Waternet in het Amstelkwartier.

Dit melden meerdere bij het strafrechtelijk onderzoek betrokken bronnen aan De Telegraaf.

Twintig jaar

Nico B., al twintig jaar medewerker op de crediteurenadministratie van Waternet, liep afgelopen december tegen de lamp. Dat was precies zes maanden nadat hij voor het eerst 300.000 euro van zijn werkgever naar zijn eigen rekening had overgemaakt.

ING Bank was het opgevallen dat B., die voorheen vrijwel constant kampte met betalingsachterstanden en gokschulden, van de ene op de andere dag zwom in het geld. Afgelopen juni had de bank nog aangekondigd afscheid van deze probleemklant te willen nemen, vanwege diens gokverslaving en achterstallige aflossingen op zijn woonboot. Maar plotseling had hij niet alleen zijn complete hypotheek, maar ook al zijn andere schulden afgelost.

Onraad

ING rook onraad. De bank vermoedde dat Waternet niet spontaan vijf keer achtereen 300.000 euro had overgemaakt naar B.’s salarisrekening. Hun argwaan bleek terecht.

De boekhoudkundig medewerker had rekeningen van diverse aannemers vervalst en van zijn eigen bankrekeningnummer voorzien, om deze vervolgens via een achterdeurtje in het betalingssysteem klaar te zetten voor betaling, zonder dat ze nog gecontroleerd zouden worden. Enkele maanden voor het plegen van de fraude had Nico B. Waternet nog tevergeefs gewezen op dit lek in hun betaalsysteem.

„Het was zo klaar als een klontje dat het een keer uit zou komen. Misschien had ik beter naar Bonaire kunnen vluchten, maar zo zit ik gewoon niet in elkaar”, vertelt de 50-jarige Nico, staand in de deuropening van zijn wrakkige woonboot in Amsterdam-Noord.

In de week voor Kerstmis klopte een deurwaarder op de deur om te melden dat Waternet beslag had gelegd op zijn drijvende woning. De volgende dag werd hij op z’n werk gehoord door twee rechercheurs van Hoffmann bedrijfsrecherche. „Ik heb meteen alles eerlijk opgebiecht”, zegt Nico.

Het is onduidelijk waarom Waternet een medewerker waarvan het bedrijf wist dat hij aan een gokverslaving lijdt en die bovendien diep in de schulden zat, op de crediteurenadministratie liet werken. Kort voordat hij de fraude pleegde, vroeg B. zijn leidinggevende nog om een voorschot op zijn salaris in verband met dreigende loonbeslagen. Dat werd hem geweigerd.

Waternet wilde gisteren niet reageren op vragen over de gestolen 1,5 miljoen. „Er is aangifte gedaan. In het belang van het strafrechtelijk onderzoek doen we verder geen mededelingen”, laat een woordvoerder per e-mail weten.