Nieuws/Binnenland
1810034297
Binnenland

GGD Amsterdam: meeste besmettingen Koningsdag binnenshuis

Het Vondelpark werd met Koningsdag ontruimd door de oproerpolitie.

Het Vondelpark werd met Koningsdag ontruimd door de oproerpolitie.

AMSTERDAM - De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 positieve meldingen vastgesteld waarvan de besmetting is gekoppeld aan Koningsdag of -nacht. Het overgrote deel van de besmettingen heeft binnenshuis in de privésfeer plaatsgevonden, meldt de GGD.

Het Vondelpark werd met Koningsdag ontruimd door de oproerpolitie.

Het Vondelpark werd met Koningsdag ontruimd door de oproerpolitie.

Deze 483 personen zien Koningsdag als meest waarschijnlijke bron voor hun infectie of ze zijn in hun besmettelijke periode op Koningsdag geweest en dus mogelijk een bron geweest voor anderen. Gekeken naar de leeftijdsverdelingen in de groep positieve gevallen tijdens Koningsdag en -nacht is de meerderheid van de meldingen gevonden in de groep jongvolwassen, 47 procent bij 19 tot 24 jarigen en 28 procent bij 25 tot 30 jarigen. Er is voor 287 van de 483 personen aangegeven dat zij aanwezig zijn geweest in een drukke mensenmassa in het centrum of in een druk park in Amsterdam gedurende Koningsdag.

Binnen de 483 meldingen heeft de GGD 16 clusters in beeld gebracht. Het zijn er in totaal 17 in de cijfers, maar 1 cluster heeft alleen maar gevallen van buiten de Amsterdamse veiligheidsregio. Al deze clusters bevatten 3 of meer gevallen.

Binnenshuis

Uit de cijfers komt naar voren dat de grote meerderheid van de clusters binnenshuis is ontstaan (81 procent). Binnen de clusters zijn in totaal 67 personen met een positieve testuitslag in beeld gebracht. Bron- en contactonderzoek laat zien dat de clustervorming voornamelijk plaatsvond bij huisfeesten waar tussen de 4 en 40 mensen aanwezig waren.

„Het bron- en contactonderzoek laat zien dat er op Koningsdag geen afstand is gehouden en dat grote groepen mensen bij elkaar kwamen. Het niet naleven van de maatregelen tijdens Koningsdag was onverstandig en heeft geleid tot besmettingen”, stelt de GGD. „Het exacte aantal zullen we uiteindelijk nooit helemaal kunnen achterhalen, omdat niet iedereen aangeeft waar hij deze dag aanwezig was en niet iedereen zich laat testen”, zegt de woordvoerder.