Nieuws/Binnenland
1810363069
Binnenland

’300 tot 400 medewerkers, directieleden en hun familie lopen gevaar’

Afpersing fruitbedrijf vreet capaciteit politie: ’Het is waanzin’

HEDEL - Nog niet eerder werden zo veel mensen beveiligd als in de bizarre afpersingszaak rond het fruitimportbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel. Tussen de 300 en 400 medewerkers, directieleden en hun familie lopen gevaar. De operatie vreet capaciteit.

Dat zegt districtschef Aart Garssen van de politie Oost-Nederland. Voor het eerst reageren de politie en het bedrijf op de afpersing en de daaropvolgende aanslagen die in het najaar van 2019 begonnen nadat het bedrijf een grote partij cocaïne had ontdekt in een container. Zeker vijftien keer werden huizen beschoten, branden gesticht en explosieven neergelegd bij woningen van werknemers.

"Volstrekt onschuldige mensen zijn slachtoffer"

Garssen: „Het is de meest walgelijke kant van de georganiseerde misdaad. Volstrekt onschuldige mensen zijn slachtoffer van een intimidatiecampagne. Het is waanzin. Impact en omvang zijn ongekend. De medewerkers zijn verspreid over vrijwel het hele land.” Over de beveiligingsmaatregelen wil hij niets zeggen.

„De operatie legt een enorm beslag op de capaciteit van de politie. We hebben door intensieve opsporing en handhaving een aantal belangrijke aanhoudingen kunnen verrichten. Verschillende verdachten zitten nog vast. De grootschalige inzet gaat ten koste van andere zaken die niet of minder intensief zijn opgepakt. Nieuwe incidenten kunnen we helaas nog steeds niet volledig uitsluiten. Samen met partners doen we wat we kunnen. Ik wil echt dat dit stopt.”

Weet u meer? Neem dan contact op met onze verslaggevers door te mailen naar j.van.den.heuvel@telegraaf.nl of m.van.wely@telegraaf.nl