Nieuws/Binnenland
1810492
Binnenland

Borden, inrijverbod en ’loopstroommanagement’

Amsterdam neemt extra maatregelen tegen paasdrukte

De stad verwacht volgend weekeinde veel toeristen.

De stad verwacht volgend weekeinde veel toeristen.

AMSTERDAM - Amsterdam neemt extra maatregelen om de stroom toeristen die Pasen traditiegetrouw aantrekt, in goede banen te leiden.

De stad verwacht volgend weekeinde veel toeristen.

De stad verwacht volgend weekeinde veel toeristen.

Amsterdam zal volgend weekeinde, tijdens de start van het toerismeseizoen, crowdmanagement-maatregelen inzetten om de bezoekersstroom in goede banen te leiden, vooral op de Wallen. De gemeente probeert bezoekers eenzelfde route te laten lopen, zodat de in- en uitstroom wordt beheerst. Dit doet de stad bijvoorbeeld ook met Koningsdag.

Verkeerswethouder Pieter Litjens: „Vorig jaar mocht Amsterdam veel bezoekers ontvangen tijdens de paasdagen. Ondanks een vrij koud paasweekend was het vooral in de binnenstad flink drukker”, zegt de wethouder. „Om de stad veilig en bereikbaar te houden voor bewoners en bezoekers zetten we ook dit jaar weer deze bewezen effectieve maatregelen in.”

De verkeerscentrale van de gemeente monitort de drukte op de weg en onderhoudt contact met de OV-bedrijven..Naast deze crowdmanagement-maatregelen zet de gemeente ook social media en digitale verwijsborden in om bezoekers te wijzen op parkeer(on)mogelijkheden.

Het inrijverbod voor doorgaand touringcarverkeer in het centrum is – met uitzondering van bestemmingsverkeer – uitgebreid met de Nieuwezijds Voorburgwal, Spuistraat, Odebrug, Oosterdoksstraat, Rozengracht-Raadhuisstraat en in de Plantagebuurt.

In de Kalverstraat en op de Wallen wordt situatie op straat gemeten met camera’s en wifi-sensoren. Vanaf Goede Vrijdag zal de toeloop in de stad te merken zijn.