Nieuws/Buitenland
1810838510
Buitenland

Oppositieleider blijft voorlopig vastzitten

Bondgenoot Navalny doet smeekbede bij Biden om sancties tegen Poetin

Agenten verlaten de flat van Navalny in Moskou.

Agenten verlaten de flat van Navalny in Moskou.

MOSKOU - De Amerikaanse president Joe Biden moet meer sancties aan de entourage van de Russische president Vladimir Poetin opleggen. Dat vindt Vladimir Asjoerkov, een bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalny. De Kremlincriticus zit gevangen sinds zijn terugkeer in Rusland. Hij werd direct gearresteerd na zijn herstel in Duitsland van een vergiftiging.

Agenten verlaten de flat van Navalny in Moskou.

Agenten verlaten de flat van Navalny in Moskou.

„De huidige sancties raken de juiste mensen niet genoeg”, schrijft Asjoerkov in een brief aan president Biden, die hij zaterdag op zijn Facebookpagina plaatste. Asjoerkov noemde daarbij de namen van 35 personen, onder wie oligarch Roman Abramovich, hoge regeringsfunctionarissen en topmannen van staatsbedrijven, tegen wie volgens Asjoerkov sancties moeten worden genomen.

„Minder zal er niet voor zorgen dat het regime zijn gedrag verandert”, aldus Asjoerkov. Volgens hem moet het westen de bewuste personen straffen omdat zij de leiding hebben over „het plegen van verkiezingsfraude, het stelen van overheidsgeld en het vergiftigen van mensen.” Ook willen Navalny en zijn bondgenoten dat personen en bedrijven die geld van Poetins entourage beheren, worden gestraft.

Navalny werd op 17 januari gearresteerd toen hij terugkeerde uit Duitsland, waar hij herstelde van een moordaanslag met zenuwgif in augustus. Volgens Navalny, westerse regeringen en burgerjournalistiek netwerk Bellingcat zitten Russische veiligheidsdiensten achter de aanslag.

Vast in cel

Een Russische rechtbank bepaalde eerder deze maand dat Navalny zeker een maand in voorarrest moet blijven. Hem hangt een celstraf van 3,5 jaar boven het hoofd wegens overtreding van de voorwaarden van zijn proeftijd bij een eerdere voorwaardelijke straf. Het beroep dat Navalny heeft aangetekend tegen zijn straf is tevergeefs gebleken.

Poetin, die ontkent iets met de moordaanslag op Navalny van doen te hebben, heeft zich meermaals beklaagd over de westerse sancties, die hij oneerlijk vindt. De Russische leider heeft gezworen dat hij zijn koers niet zal wijzigen onder de druk van buitenaf.

De oppositieleider klaagde tijdens de beroepszaak dat hij maar beperkt contact mocht hebben met zijn advocaat. Hij zou sinds zijn aanhouding niet de mogelijkheid hebben gekregen om onder vier ogen te spreken met de jurist. De rechter besloot daarop om het duo vijf minuten via een videoverbinding te laten praten.

De arrestatie van Navalny zorgt in Rusland voor onrust. Tienduizenden aanhangers gingen afgelopen weekend de straat op om de vrijlating van de prominente Kremlincriticus te eisen. De politie arresteerde toen naar schatting bijna 4000 mensen. Toch heeft de oppositie opgeroepen tot nieuwe protesten. Die moeten komende zondag worden gehouden, onder meer bij het hoofdkantoor van veiligheidsdienst FSB.

De politie deed woensdagavond invallen in huizen van aanhangers van Navalny. De autoriteiten zouden stellen dat coronaregels zijn overtreden tijdens de recente massaprotesten.