Nieuws/Binnenland
1811436535
Binnenland

Klanten van supermarkten slachtoffer

Drie doden en één miskraam door besmette vleeswaren

Jumbo heeft besloten om ongeveer 130 vleeswaren uit de winkel te halen. Alles wat nog in de schappen ligt, kan veilig worden gegeten, aldus de supermarktketen.

Jumbo heeft besloten om ongeveer 130 vleeswaren uit de winkel te halen. Alles wat nog in de schappen ligt, kan veilig worden gegeten, aldus de supermarktketen.

AMSTERDAM - Update - Supermarkten en voedselleveranciers zijn met een grootscheepse terugroepactie bezig nu duidelijk is geworden dat drie mensen in ons land zijn overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren van Offerman. Ook heeft een vrouw er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via vleeswaren.

Jumbo heeft besloten om ongeveer 130 vleeswaren uit de winkel te halen. Alles wat nog in de schappen ligt, kan veilig worden gegeten, aldus de supermarktketen.

Jumbo heeft besloten om ongeveer 130 vleeswaren uit de winkel te halen. Alles wat nog in de schappen ligt, kan veilig worden gegeten, aldus de supermarktketen.

Vandaag werd al bekend dat vleeswarenproducent Offerman bepaalde vleeswaren, die zijn gesneden en verpakt in de fabriek in Aalsmeer, terugroept uit de winkels omdat er listeria-bacteriën in kunnen zitten.

Offerman heeft de vleeswaren geleverd aan Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie.

Jumbo heeft alle vleeswaren van producent Offerman die mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie uit de schappen gehaald. Dat zijn er meer dan honderd. Ook roept het klanten op bepaalde producten niet op te eten, en terug te brengen. Alles wat nog in de winkel ligt is veilig om te consumeren, aldus de winkelketen.

Sligro en Aldi

Groothandel Sligro heeft 160 productsoorten teruggeroepen bij klanten als gevolg van de listeriakwestie bij vleeswarenproducent Offerman. Bij hoeveel klanten dat nodig was, wil een woordvoerder niet kwijt.

De zegsman voegt eraan toe dat Sligro sinds donderdagavond drukdoende is om volledig zeker te stellen dat alle door het bedrijf geleverde producten veilig zijn. Dat is volgens hem gebruikelijk bij elke terugroepactie.

De Aldi roept vier soorten vleeswaren terug. „ALDI stelt de veiligheid in haar winkels voorop en vraagt klanten dringend om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel.”

Onder meer deze producten moeten teruggebracht worden, of op zijn minst niet gegeten worden. Meer op aldi.nl.

Onder meer deze producten moeten teruggebracht worden, of op zijn minst niet gegeten worden. Meer op aldi.nl.

Grote schaal

Ook bij Versunie, leverancier van de vleeswarenmerken Versuniek, Meesterhand en Fairbeleg, zijn maatregelen genomen. Het bedrijf publiceerde op de website een lijst met negentig producten die uit de schappen zijn gehaald. Versunie vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel.

Ook vleeswaren van de merken Freshly, Fresh4You, Kraak-Vers- FRESHL, FairBeleg en FAIRBE die door Bidfood worden gedistribueerd zijn mogelijk besmet. Bidfood roept in totaal 149 soorten vleeswaren terug.

Nieuwe methode

Dat er doden zijn gevallen, en een miskraam is geweest vanwege de bacterie, komt vandaag als een klap aan in de sector. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoorden de bron van de besmetting samen op. Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten.

Het RIVM nam daarop contact op met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. „Op dit moment is zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is”, aldus het RIVM.

De toegepaste techniek kan pas sinds kort worden ingezet, stelt het instituut. „Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen.”

Listeria

Offerman heeft in het verleden ook al te maken gehad met een listeriabron. De aandacht van vleeswarenmaker ligt volledig op het terughalen van met listeriabacterie besmette producten, laat een woordvoerster weten. Ook spant het bedrijf uit Almelo zich in om „nieuwe productiestromen te creëren om de markt weer zo snel mogelijk te voorzien van vleeswaren.” Volgens een woordvoerster wordt er nu gekeken of de weggevallen productie elders opgevangen kan worden.

Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag „per direct” na de aanwijzing van een bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.

’Hele grote terugroepactie’

De branchevereniging voor supermarkten CBL laat weten geschrokken te zijn door de kwestie. „Dit is een heel grote terugroepactie”, stelt een woordvoerster in een eerste reactie. De belangenbehartiger van Nederlandse supermarkten verwacht dat de kwestie onder zijn leden voor verhoogde aandacht voor de beheersing van listeria zorgt. „Als blijkt dat het nodig is, zullen protocollen worden aangepast.”

Heeft u tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

Wat is Listeria?

De listeriabacterie veroorzaakt de infectieziekte listeriose, die volgens de site van het RIVM nog niet heel vaak in Nederland voorkwam. De bacterie zit meestal in voedsel, maar kan bijvoorbeeld ook in water zitten.

Gezonde mensen krijgen er meestal hooguit milde griep- of buikgriepverschijnselen van, maar bij heel jonge kinderen, senioren en mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de bacterie grote ellende en zelfs overlijden veroorzaken. Hersenvliesontsteking en sepsis ofwel bloedvergiftiging kunnen namelijk het gevolg van de besmetting zijn. Vrouwen die een kind verwachten kunnen de bacterie oplopen zonder er zelf last van te ondervinden, maar hun ongeboren kind kan ook sterven, erg ziek worden of te vroeg worden geboren. Listeriose kan eventueel met medicijnen worden aangepakt.

Besmetting ontstaat met name bij het eten van rauwe ingrediënten die al besmet zijn, bijvoorbeeld zachte kazen van ongepasteuriseerde melk en filet américain. Ook kan ’kruisbesmetting’ voorkomen, door onder meer het wassen van sla met besmet water.

Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM.