Nieuws/Binnenland
1811687206
Binnenland

Brandweer ontruimt heel woningblok om brand in Arnhem

ARNHEM - De brandweer in Arnhem heeft een heel blok woningen in de wijk Sint Marten in Arnhem dinsdag laten ontruimen, vanwege de grote brand in de De Wiltstraat. De ontruiming was volgens een woordvoerder van de brandweer nodig omdat er bij de brand mogelijk asbest is vrijgekomen en omdat de brand voor zeer dikke rookwolken zorgt. Kort voor het middaguur had de brandweer de brand, die rond 05.45 uur begon, onder controle. Maar het blussen zal nog vele uren gaan duren.

Volgens de woordvoerder zijn twee woningen totaal verwoest door de brand. Twee andere woningen hebben bijzonder veel rook-, roet- en waterschade opgelopen. Een grote schuur achter een aantal huizen is ingestort. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht, vanwege in elk geval het inademen van veel rook. Of er meer slachtoffers zijn kunnen brandweer en politie pas zeggen als door de brand getroffen panden zijn doorzocht. Maar het lijkt er niet op, aldus de brandweerwoordvoerder.

Sint Marten is een vooroorlogse woonwijk met veel beneden- en bovenwoningen in herenhuizen. Het blussen is volgens de brandweer erg moeilijk, omdat het achter de huizen wemelt van de gangetjes, tuinen en doorgangen. De brandweer heeft een drone ingezet om het brandgebied beter te kunnen overzien. Ook zijn zogeheten stoplijnen gegraven, paden van ongeveer een meter breed die helemaal kaalgeslagen worden zodat het vuur daar gestopt kan worden.

Bewoners mogen voorlopig nog niet naar huis, zegt de gemeente. In de huizen hangt te veel rook. Ook zijn in het afgesloten gebied schadelijke stoffen in de lucht gemeten. In huizen in de omgeving van de De Wiltstraat komt bruin water uit de kraan. Dat komt volgens de gemeente doordat de brandweer zoveel water oppompt dat er meer zuurstof of ijzer in de drinkwaterleiding terechtkomt. De kraan even laten doorlopen moet helpen, zegt de gemeente. Of scholen in de wijk woensdag weer opengaan wordt later dinsdag besloten.

Concertgebouw

De gemeente heeft voor bewoners van het huizenblok opvang geregeld in concertgebouw Musis in de buurt van de brand. Veel bewoners hebben zelf een ander onderkomen gezocht. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft de wijk dinsdagochtend bezocht. Er is dinsdagochtend een NL-Alert verstuurd om omwonenden te waarschuwen uit de rook te blijven.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.