Nieuws/Buitenland
1811768
Buitenland

Toezichthouder VS bijt zich vast in affaire

Facebook onder vergrootglas in privacyschandaal

WASHINGTON - De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) opent een onderzoek naar Facebook, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De toezichthouder zou willen nagaan of het internetbedrijf privacyrichtlijnen heeft geschonden. Meteen na het nieuws dook de koers van het aandeel Facebook op Wall Street omlaag.

De aanleiding is een schandaal rond Cambridge Analytica, dat een rol speelde in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt voor persoonlijke profielen ten behoeve van Trumps campagne.

Privacy-instellingen omzeild

Het onderzoek draait om de vraag of Facebook de privacy-instellingen van zijn eigen gebruikers heeft omzeild. Als dit inderdaad het geval is, kan de FTC het bedrijf per geconstateerde overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen.

Ook het Britse parlement vertrouwt de zaak niet en heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg opgeroepen om uitleg te geven. Uiterlijk 26 maart wil het parlement een verklaring horen.

Facebook zelf verwierp in een verklaring eerder ,,elke suggestie'' van een overtreding. Het bedrijf bleef erbij dat het gehandeld heeft volgens de privacy-instellingen van zijn gebruikers. ,,Privacy en databeveiliging liggen ten grondslag aan elke beslissing die we maken.''

Maandag kondigde EU-commissaris voor Justitie Vera Jourova aan naar de VS af te reizen voor een gesprek met Facebook.

Hoe zit het precies?

Cambridge Analytica wist middels een bevriend bedrijf op slinkse wijze de profielen van circa 50 miljoen Facebookgebruikers in handen te krijgen. Er was een app ontwikkeld die zogenaamd met gebruikers meelas op Facebook voor wetenschappelijk onderzoek. In werkelijkheid werden niet alleen de gegevens van de gebruikers van de app doorgespeeld, maar ook data over hun Facebookvrienden.

Het gebruik van de app was met toestemming van Facebook. Het sociale netwerk had wel als voorwaarde gesteld dat de data alleen voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt mochten worden. Klokkenluider Christopher Wylie, die meehielp bij het verzamelen van de data en dankzij wie dit verhaal bekend is geworden, stelt dat hij Facebook achteraf op de hoogte heeft gesteld, maar dat het bedrijf geen enkele moeite nam om de gebruikers te waarschuwen of om te controleren dat de data waren vernietigd.