Nieuws/Buitenland
18123050
Buitenland

Brand en schoten bij Franse ambassade in Burkina Faso

OUAGADOUGOU - Bij de Franse ambassade in Burkina Faso is een brand uitgebroken. Ook wordt er geschoten rond de ambassade in de hoofdstad Ouagadougou. Ibrahim Traoré, de zelfverklaarde leider van het land, had gezegd dat de afgezette president Paul-Henri Damiba vanuit daar een nieuwe staatsgreep zou organiseren.

Damiba greep in januari de macht met een staatsgreep, maar is vrijdag zelf afgezet. Volgens Traoré heeft Damiba nu onderdak gevonden bij de Franse ambassade en zou hij werken aan een terugkeer. Frankrijk ontkent dit met klem en zegt niets te maken te hebben met de recente ontwikkelingen. Damiba zou ook niet op de ambassade zijn geweest.

Damiba zelf kwam zaterdagavond ook met een verklaring, waarin hij zei dat hij niet bij de Fransen was. De president riep Traoré op om „weer bij zinnen” te komen en te stoppen met deze „oorlog die Burkina Faso niet nodig heeft.”

Na de woorden van Traoré werd het wel onrustig rond het Franse gebouw. Honderden mensen verzamelden zich om te protesteren tegen de invloed van Frankrijk in Burkina Faso. Ze gooiden met stenen en net als in andere delen van de stad waren schoten te horen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.