Nieuws/Binnenland
1812354
Binnenland

Opbrengst naar goed doel

Laatste voetbalschoenen Cruijff te koop

Amsterdam - De voetbalschoenen waarop legende Johan Cruijff z’n allerlaatste wedstrijd speelde, worden zaterdag bij opbod verkocht.

De opbrengst gaat naar de Sunday Foundation, die zich inzet voor de meest kansarme kinderen van Sierra Leone. Met het geld dat de kicksen van Cruijff opleveren, wordt in het West-Afrikaanse land een school gebouwd voor gehandicapte- en weeskinderen die nu geen onderwijs krijgen. Het schoolpand zal de naam ’Johan and Danny Cruyff Building’ krijgen.

„Dankzij de oude schoenen van Johan kunnen straks duizenden gehandicapte- en weeskinderen naar school”, aldus Sander de Kramer van de Sunday Foundation. „Johan en ook Danny zijn al vele jaren een inspiratiebron voor onze stichting en de mensen in Sierra Leone.”

„Ze hebben laten zien dat ze een enorm hart hebben voor kwetsbare kinderen. De koters op onze scholen worden elk jaar gekleed door het kledingmerk Cruyff Classics. Nu eren wij Johan en Danny met hun eigen schoolgebouw.”

’Johan zou trots zijn’

De Kramer interviewde een openhartige Cruijff een jaar voor zijn overlijden voor het televisieprogramma KRO De Wandeling. Sander: „We hadden een geweldige klik. Johan was tijdens het gesprek zo ontspannen. Hij vertelde prachtige persoonlijke verhalen. We hebben gewandeld tot het donker werd. Na het interview vroegen Johan en Danny mij mee uit eten. Ze spraken vol passie over hoe geweldig ze het vonden om andere mensen te helpen. Ik weet één ding zeker. Als Johan vanaf een wolk zou zien dat zijn laatste voetbalschoenen nu geveild worden om met de opbrengst ervan een school te bouwen voor gehandicapte- en weeskinderen, dan zou hij een grote glimlach op zijn gezicht hebben.”

Johan Cruijff heeft tijdens zijn laatste jaren meerdere vriendschappelijke wedstrijden op het schoeisel gevoetbald. Zijn allerlaatste duel speelde de legendarische nummer 14 in het Spaanse Catalonië. „De Catalaanse klei zit nog aan de zolen”, vertelt De Kramer, die tevens ambassadeur is van de Cruyff Foundation.

Meebieden op de schoenen kan tot vrijdagavond acht uur via een mailtje naar info@sundayfoundation.org.