Nieuws/Buitenland
1812829
Buitenland

Trump feliciteert Poetin met overwinning

Trump en Poetin tijdens een eerdere ontmoeting.

Trump en Poetin tijdens een eerdere ontmoeting.

WASHINGTON - President Trump heeft naar eigen zeggen zijn Russische ambtgenoot Poetin gefeliciteerd met diens herverkiezing. De twee leiders willen over niet al te lange tijd topoverleg. Poetin werd zondag met een grote meerderheid herkozen als president van Rusland.

Trump en Poetin tijdens een eerdere ontmoeting.

Trump en Poetin tijdens een eerdere ontmoeting.

Trump en Poetin hebben telefonisch gesproken over de mogelijkheid de problemen tussen Rusland en de VS uit de weg te ruimen en economische samenwerking „op te starten.” Ze zijn het eens dat ze samen moeten werken voor stabiliteit in de wereld en om terrorisme te bestrijden. De twee willen het ook hebben over beperking van de wapenwedloop en de kwesties Oekraïne en Syrië.

Aanvankelijk werd gemeld dat Trump Poetin niet wilde feliciteren, maar dat bleek een misvatting. Veel buitenlandse leiders hebben Poetin al gefeliciteerd of gaan dat doen, zoals premier Rutte. „Zoals diplomatiek gebruikelijk”, aldus een woordvoerder.

Mueller

Trump is overigens niet van plan de speciale onderzoeker Robert Mueller te ontslaan. Dit beklemtoonde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. „Ik heb de verzekering gekregen dat zijn ontslag zelfs niet wordt overwogen”, zei Ryan zonder details te verstrekken.

Paul Ryan.

Paul Ryan.

Mueller onderzoekt of er in de verkiezingscampagne van 2016 door Trumps campagnemedewerkers met Russen is samengewerkt om de campagne succesvol te maken en of er sindsdien rond Trump acties zijn ondernomen om de rechtsgang te belemmeren.

’Heksenjacht’

Trump ging afgelopen weekeinde opnieuw publicitair tekeer tegen de in zijn ogen partijdige Mueller. Die is „een heksenjacht” begonnen, terwijl er volgens Trump bij Mueller sprake is van „een massale belangenverstrengeling.”

Ook in de eigen Republikeinse gelederen heeft Trumps uitval tot ongerustheid geleid. Vooraanstaande Republikeinen hebben Trump gemaand in te binden en Mueller met rust te laten.