Nieuws/Binnenland
1813054
Binnenland

Pegida-kruizen op plek moskee niet strafbaar

ARNHEM - Anti-islambeweging Pegida Nederland krijgt geen straf voor het plaatsen van een reeks witte kruizen op de bouwgrond voor een moskee in Enschede.

Hoewel het aanzicht van de kruizen volgens het Openbaar Ministerie als schokkend kan worden ervaren, is er geen sprake van belediging of discriminatie. De kruizen en het bijbehorende, op sociale media geplaatste filmpje waren namelijk gericht tegen de islam zelf en niet tegen aanhangers van dat geloof, aldus het OM.

Varkensbloed

Op 12 november vorig jaar hield de beweging op dezelfde plek een demonstratie, waarbij met varkensbloed gesprenkeld zou zijn. Landelijk voorman Edwin Wagensveld kreeg dinsdag een boete van 750 euro voor de bijeenkomst, omdat hij die niet had gemeld bij de gemeente en dat is wel verplicht. Wagensveld was daar al eerder voor gewaarschuwd.

Pegida plaatste op sociale media een filmpje over de demonstratie. Daarop was te zien dat iemand in een donker gewaad een kruis besmeurde met iets wat varkensbloed zou zijn. Bewindslieden noemden dat „walgelijk” en „misselijkmakend.” Maar volgens het OM is na onderzoek niet vast komen te staan of het werkelijk om varkensbloed ging. Daarom vervolgt het OM Pegida niet voor belediging, want daarvoor zou iets gedaan moeten zijn wat onnodig grievend is voor een persoon.

Ook is er geen sprake van groepsbelediging, aanzetten tot haat of discriminatie, concludeert het OM. Net als bij de kruizen waren de demonstratie en het filmpje niet gericht tegen gelovige moslims als groep, maar tegen de voorgenomen bouw van een moskee.

Reactie

Wagensveld zei dinsdag in een reactie op de boete dat „hij erom lacht en absoluut niet gaat betalen.” „Justitie vindt niks strafbaars maar wil ons toch aanpakken. Dat zal ze niet glad zitten. We gaan in april twee weken lang elke dag in Enschede demonstreren tegen de moskee.”