Nieuws/Binnenland
1813562
Binnenland

Vissersboot mogelijk tóch cruciaal in zaak-Orlando

DEN HAAG - De vissersboot van een 27-jarige Hagenaar lijkt een grote rol te spelen in het onderzoek naar de dood van de Rotterdamse tiener Orlando Boldewijn. Op deze boot heeft Orlando volgens de politie via de homo-datingapp Grindr ’contact gehad’. Inmiddels is er beslag gelegd op het vaartuig.

De 17-jarige Orlando had op zondagavond 18 februari een afspraakje aan de Ypenburgse Böttgerwater. Acht dagen later werd zijn lichaam na een melding gevonden in het water, bij de vaste ligplek van de zelfgemaakte vissersboot. Het vaartuig werd aanvankelijk alleen onderzocht op sporen, maar inmiddels heeft de politie de boot ook verzegeld. „Het is goed mogelijk dat we hem op een later tijdstip nog nodig hebben. Het maakt deel uit van een grote puzzel om onder meer de laatste uren van Orlando in kaart te brengen”, aldus een woordvoerster, die mogelijk duidt op een reconstructie.

Of de inmiddels gehoorde eigenaar getuige is dan wel verdachte, wil de politie niet zeggen. Sinds dinsdag heeft de man alle foto’s van de boot van zijn Facebookpagina gewist.

Poolse vissers niet getraceerd

Het Team Grootschalige Opsporing, dat met twintig rechercheurs aan de zaak werkt, heeft inmiddels honderd tips binnengekregen over de dood van de tiener. De politie is met name geïnteresseerd in vissers die tussen de vermissing van Orlando op 18 februari en de vondst van het lichaam op maandag 26 februari op of rond het water van de Ypenburgse plas iets hebben gezien. De Poolse vissers die op de dag van het incident schuin tegenover de vindplek aan de kant gevist zouden hebben, zijn ondanks diverse oproepen nog niet getraceerd.

Orlando Boldewijn

Orlando Boldewijn

Vrienden van Orlando vermoeden dat hij ’op een foute plek met een fout persoon is geweest’. „Maar het hoe en waarom houdt ons nu eigenlijk niet bezig”, zegt goede vriendin Noha den Hartog. „We wilden eerst een mooi afscheid en dat heeft hij gekregen. Tijdens de uitvaart was het koud, maar toen we bij Orlando’s graf stonden scheen de zon en hoorden we de vogeltjes fluiten.”

Gedenkteken

Inmiddels zijn de vrienden met de gemeente in gesprek over een gedenkteken op een van Orlando’s geliefde plekjes in Rotterdam. De steen zal worden betaald van de ruim 33.000 euro die de vriendengroep in één dag met crowdfunding bijeen wist te brengen. Het bedrag dat over is, wordt volgens Noha besteed aan een goed doel. „We vinden het een mooi idee dat iedereen, ook de mensen die hebben gedoneerd, een plek hebben waar ze dicht bij deze mooie ziel kunnen zijn. Zeker omdat we er ook rekening mee houden dat het lang kan duren voordat de zaak is opgelost.”