Nieuws/Binnenland
1813729
Binnenland

Politiek wil crimineel geld sneller afpakken

Misdadiger uitgekleed

Den Haag - Justitie moet sneller het geld van criminelen afpakken, vindt de Tweede Kamer. Nu blijven er nog te veel zogenoemde ontnemingszaken op de plank liggen.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen dient donderdag plannen in waardoor het OM verplicht wordt om sneller werk te maken van het vorderen van de criminele winsten. Ook de advocaten van verdachten krijgen minder ruimte om het proces eindeloos te rekken. De voorstellen krijgen in elk geval steun van VVD, SP en PvdA en verder zeggen PVV en CDA er ook positief tegenover te staan.

Volgens D66’er Groothuizen, eerder zelf officier van justitie en belast met claimen van criminele winsten, blijft er te lang veel geld liggen. Het OM probeert verdachten nu vaak eerst in een strafzaak veroordeeld te krijgen. Het afpakken gebeurt vervolgens in een aparte rechtszaak en niet tegelijkertijd. Die ontnemingszaken blijven dan echter, mede door gebrek aan mankracht, jaren op de plank liggen. Het gevaar is dat er van uitstel afstel komt of dat er na verloop van tijd minder geld geïnd kan worden bij de crimineel. Groothuizen wil daarom wetgeving waardoor het OM de straf- en ontnemingszaak in principe tegelijk moet afhandelen. „Het signaal naar criminelen moet zijn dat er werk gemaakt wordt van het afpakken. Dat geld is uiteindelijk waar ze het om doen.”

Momenteel kunnen ontnemingszaken ook eindeloos duren doordat het OM en advocaten van criminelen om voorbereidingstijd vragen. Met de plannen van D66 worden daar wettelijke termijnen aan gesteld. „De verdediging van de verdachte hoopt met het rekken bijvoorbeeld te bereiken dat het OM het er maar bij laat zitten”, zegt Groothuizen.

Tijdens het debat over georganiseerde criminaliteit doen partijen meer voorstellen, maar daarvan is het nog de vraag of ze brede steun krijgen. Zo bepleit CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg een verdubbeling van de strafmaat voor wapenbezit. En PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil dat omstreden figuren die via de wet Bibob geweerd worden in de ene plaats, voortaan direct in het hele land gedwarsboomd worden als ze een onderneming willen starten. Nu gaat dat nog per gemeente en is er geen landelijk register.

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wil dat veroordeelde pedoseksuelen harder bestraft worden. Hij stelt donderdag voor dat deze pedo’s verplicht moeten meewerken aan chemische castratie.