Nieuws/Binnenland
1813900856
Binnenland

Lage inkomens krijgen 200 euro extra voor compensatie gasrekening

Den Haag - Het kabinet wil mensen met een kleine beurs extra compenseren voor de stijgende energieprijzen. Huishoudens met een inkomen van rond het sociaal minimum kunnen rekenen op een bedrag van ongeveer 200 euro.

Het kabinet trekt er 200 miljoen euro voor uit. „Voor de laagste inkomens waar de klap het hardst aan zal komen”, licht demissionair staatssecretaris Wiersma (Sociale Zaken) toe.

Maximaal 800.000 Nederlandse huishoudens komen in aanmerking voor de compensatieregeling. „Deels komt dat geld ongetwijfeld terecht bij mensen die niet zo’n hoge energierekening hebben,” geeft de VVD-bewindsman toe. „Maar ook bij mensen die juist een torenhoge energierekening hebben. Het is moeilijk om het gericht te doen. Als je het individueel wilt bekijken is het heel veel werk. Gemeenten hebben gevraagd: doe het nou zo gemakkelijk mogelijk voor ons.”

De compensatie zal via gemeentes lopen. Ze werken met een lijst van vastgestelde inkomenscriteria. Bijstandsgerechtigden ontvangen het bedrag automatisch. Anderen moeten zich bij hun eigen gemeente melden. Het kabinet streeft ernaar om in de eerste drie maanden van 2022 te starten met het uitkeren van de energiesubsidie. Huishoudens die voor die tijd al in nood komen, kunnen aan de bel trekken bij de gemeente.

De 200 miljoen komt bovenop de eerder toegezegde 3,2 miljard euro voor een verlaging van de energietaks, waardoor huishoudens met een gemiddeld energieverbruik ongeveer 400 euro minder aan energiebelasting betalen per jaar.