Nieuws/Binnenland
1814174
Binnenland
GR2018

Slotdebat vooral Haags

Den Haag - Hoewel de landelijke kopstukken zich de afgelopen weken uitvoerig mengden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, hopen de lokale partijen vandaag aan het langste eind te trekken. Net als vier jaar geleden doen zij het in opiniepeilingen als geheel een stuk beter dan hun landelijke collega’s.

Het nam niet weg dat de landelijke kopstukken gisteravond in een slotdebat bij de NOS nog eens alles uit de kast haalden om de kiezer te overtuigen op hun partij te stemmen.

De bedoeling was dat de partijen hun debatten over lokale thema’s hielden. Het ging welgeteld een minuutje goed, in de eerste confrontatie tussen Geert Wilders (PVV) en Gert-Jan Segers (CU). Vanuit de stelling ’De regio verdient het’ vuurde Segers op Wilders af dat hij vooral veel in het buitenland op reis was en zich met zijn verkiezingsprogramma van ’een A4-tje’ niet om de regio bekommert. „U stond met een vriendschapsspeldje in Rusland”, sneerde Segers. Wilders ging er niet op in: „Dit is ingestudeerd; het past niet bij de discussie.”

Sybrand Buma van het CDA mocht zich daarna verdedigen in een stelling die door Lodewijk Asscher (PvdA) was aangedragen: dat banen in de buurt beter waren dan een cadeau aan buitenlandse aandeelhouders. Hiermee werd gedoeld op het schrappen van de dividendbelasting door Rutte III.

Zelfs presentator Rob Trip vroeg zich af wat die stelling met de lokale verkiezingen te maken had. „Het is een stelling die wel heel ver af staat van de keuzes in gemeenten”, riep Buma onderkoeld. Asscher klaagde daarna dat de boodschappen duurder worden voor mensen door de maatregel.

Lilian Marijnissen (SP) mocht daarna los over de (on)betaalbaarheid van huurwoningen onder het huidige kabinet. Daarbij wist ze slim de prestaties van een Utrechtse SP-wethouder te verwerken in een aanval op Segers (CU), wiens partij in het kabinet zit.

„Het is niet waar”, sloeg Segers terug. Hij verweet de socialiste dat ze ’de vorige oorlog aan het vechten was’, omdat dit beleid is van het vorige kabinet. Het deed denken aan momenten dat haar voorganger Emile Roemer in een debat om de oren geslagen werd met feiten en nauwelijks weerwoord had.

Fel was ook de confrontatie tussen Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA). De sociaaldemocraat verweet de VVD alleen maar woningen te willen bouwen voor ’buitenlandse beleggers’, toen Rutte zei dat asielzoekers geen voorrang verdienen bij huizen. „U haalt er nu van alles bij en het klopt gewoon niet”, riep de VVD-leider. Asscher sloeg terug. „U biedt geen woningen, maar een zondebok”, reageerde hij. „Rechts geouwehoer!” De twee gaven elkaar daarna wel gewoon een hand. „Dat doen we al jaren”, lachte Rutte.

De confrontatie tussen Jesse Klaver (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) beloofde de spannendste te worden van de avond, omdat hun partijen in een aantal steden strijden om de eerste plaats. Maar het was Geert Wilders die op de valreep de uitsmijter leverde.

Hij betichtte Pechtold van corruptie vanwege het ’penthouse’ dat hij van een Canadese vriend kreeg en vroeg om opheldering. „Na dertig jaar vriendschap”, antwoordde Pechtold over de royale gift. „Een penthouse? Het is maar een appartement van 50 vierkante meter. Ik hoop dat uw financiën en uw buitenlandse investeerders wel op orde zijn.”

Het had niets met de gemeenteraadsverkiezingen te maken. Maar het is wel wat veel kijkers wilden weten.

GR2018Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover