Nieuws/Binnenland
1814356624
Binnenland

Recordaantal positieve testen

Instroom coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op, totale bezetting blijft dalen

ZEIST - Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en dat is de langste periode van toename sinds eind november. De cijfers slaan echter niet negatief uit als het om de totale beddenbezetting gaat.

In de afgelopen dag namen ziekenhuizen 117 coronapatiënten op bij een verpleegafdeling en 11 op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorlopig zijn er meer coronapatiënten die het ziekenhuis verlaten dan die er binnenkomen. Daardoor daalt de totale bezetting. Momenteel behandelen de Nederlandse ziekenhuizen 1109 mensen die Covid-19 hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste niveau sinds eind oktober. In de afgelopen dag zijn netto vijftien bedden vrijgekomen. De omicronvariant kent over het algemeen een milder ziekteverloop.

Recordaantal positieve testen

Nog niet eerder zijn er zoveel positieve uitslagen van coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen 57.549 meldingen van nieuwe gevallen binnen.

Het aantal positieve tests stijgt zo snel, dat de computersystemen het niet kunnen bijhouden. De achterstand is opgelopen tot ongeveer 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die in de afgelopen dagen zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd. Op donderdag was de achterstand ongeveer 27.000 gevallen over drie dagen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 277.752 positieve tests. Met de achterstand erbij zou het werkelijke aantal gevallen boven de 300.000 uitkomen.

Amsterdam telde in de afgelopen dag 3317 positieve tests. In Rotterdam kregen 1933 inwoners te horen dat ze het virus onder de leden hebben. Verder waren er 1906 nieuwe gevallen in de gemeente Utrecht, 1871 in Den Haag en 1088 in Amersfoort. Ameland sluit de rij met één positieve test.

Overlijdensgevallen

Het aantal sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen dag registreerde het RIVM dat twaalf mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 58 coronasterfgevallen gemeld, gemiddeld zo’n acht per dag. Dat is het laagste niveau sinds 22 oktober.