Nieuws/Binnenland
1814681
Binnenland

Wilders niet naar Terneuzen na uitspraken burgemeester

TERNEUZEN - PVV-leider Geert Wilders heeft besloten niet naar Terneuzen af te reizen. Dat meldt de PVV. Burgemeester Jan Lonink liet eerder weten niet blij te zijn met de komst van Geert Wilders naar het gemeentehuis.

„Wilders heeft zelf nog niet het fatsoen gehad om te bellen dat ’ie komt”, brieste de burgemeester tegenover Omroep Zeeland. „Vervolgens moet heel Nederland in de houding springen om voor meneer klaar te staan.”

Lonink zette vraagtekens bij de hoge beveiligingskosten die met het bezoek van Wilders gepaard zouden gaan. Zo zou er tussen 17.00 uur en 21.00 uur een bomcheck zijn, waardoor het gebouw zou worden afgesloten. Ook moesten alle bezoekers gecontroleerd worden.

Jan Lonink.

Jan Lonink.

Het Zeeuwse PVV-Statenlid Peter van Dijk ziet in de reactie van de burgemeester politiek spel. „Lonink is een PvdA’er. Ze zijn gewoon doodsbang dat de PVV in Terneuzen een goede uitslag behaald. Als Lodewijk Asscher naar hier zou zijn gekomen, was het vast geen probleem geweest”, foetert hij.

Andere partijen klaagden ook over Wilders’ komst. De SP zou de uitslagenavond in het gemeentehuis boycotten. „Gelet op de reacties vanuit de politiek in Terneuzen en de mogelijkheid dat daardoor de verkiezingsavond niet het feestelijke karakter krijgt die zo’n avond zou moeten hebben, is besloten de uitslagenavond in Terneuzen niet bij te wonen”, schrijft de PVV.

Lonink wilde Geert Wilders niet weigeren, omdat het een openbare bijeenkomst is. De burgemeester vond het overigens ook jammer dat door de aanwezigheid van Wilders de aandacht voor de lokale uitslag en partijen minder zal zijn.