Nieuws/Buitenland
1814789
Buitenland

Facebookbaas Zuckerberg spreekt personeel toe

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

MENLO PARK - Facebooktopman Mark Zuckerberg spreekt vrijdag voor het eerst zijn personeel toe sinds deze week ophef ontstond over gelekte gebruikersgegevens. Daarbij gaat hij samen met operationeel eindverantwoordelijke Sheryl Sandberg naar verwachting ook in op vragen over de kwestie.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Het gaat om een interne live-videoverbinding voor al het personeel wereldwijd, een gebruikelijke manier voor Zuckerberg om zijn medewerkers bij te praten. Medewerkers lopen volgens bronnen met flink wat vragen rond.

„Mark, Sheryl en hun teams werken non-stop om alle feiten op een rij te krijgen en de nodige stappen te nemen”, zei een Facebookvertegenwoordiger eerder. „Het hele bedrijf is boos en we voelen ons misleid.”

Facebook houdt Cambridge Analytica verantwoordelijk. Dat data-analysebedrijf zou op slinkse wijze, via een bevriend bedrijf, de persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers in handen hebben gekregen, om te gebruiken voor de campagne van Donald Trump.

Er was een app ontwikkeld die met gebruikers meelas op Facebook, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. In werkelijkheid werden niet alleen de gegevens van de gebruikers van de app doorgespeeld, maar ook data over hun Facebookvrienden.

Spionnen en omkoping

De bom rond het databedrijf barstte dankzij een documentaire van Channel 4 News. Daarin schepte topman Alexander Nix samen met andere bobo’s op over het beïnvloeden van honderden verkiezingen, in landen als Argentinië, Nigeria en Tsjechië. Daarbij zouden oud-spionnen worden ingezet, net als prostituees. Ook zou er omkoping in het spel zijn.

Sinds de rel ligt Facebook zwaar onder vuur, omdat het niets zou hebben gedaan toen het bedrijf vernam hoe Cambridge Analytica de data had buitgemaakt. Mark Zuckerberg moet zich verantwoorden in het Europees Parlement en de aandelen van het bedrijf zijn gekelderd op de beurs.