Nieuws/Binnenland
1815479
Binnenland

Advocaat wil vervolging afdwingen: ’Terroristisch motief’

Joods restaurant HaCarmel naar de rechter

AMSTERDAM - De advocaten van het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid hebben via het gerechtshof geprobeerd het openbaar ministerie te bewegen de vernieler van de ruiten en het interieur alsnog voor zwaardere vergrijpen te vervolgen. Volgens advocaat Loonstein zit er wel degelijk een terroristisch motief in zijn handelen.

Op 7 december werden omwonenden van de Amstelveenseweg opgeschrikt door een man met Palestijnse vlag om zijn schouders, die het restaurant met knuppel te lijf ging. Hij sloeg eerst de ramen en ruit van de deur kapot en betrad vervolgens het pand. Met een gestolen Israëlische vlag kwam hij naar buiten. De politie werkte hem tegen de grond. Getuigen vertelden dat hij ’Allah Akbar’ schreeuwde.

Het openbaar ministerie kwam tot de conclusie dat het om een pro-Palestijnse activist ging, maar dat hij verward was op het moment van zijn daad. Het OM besloot de man te vervolgen voor eenvoudige vernieling en diefstal.

Na de zogenaamde artikel 12-procedure, die in een besloten bijeenkomst op het hof werd afgehandeld, gaf advocaat Loonstein aan dat hij vervolging wil op de volgende gronden: diefstal met braak, terroristisch motief, poging tot brandstichting en het in gevaar brengen van mensen bij de vernieling van het pand.

Israëlische vlag

Loonstein: „Er staat een zwaardere straf op diefstal met braak dan op een eenvoudige diefstal. En over het terroristische motief zijn wij vanaf dag één helder. De dader heeft zich uitgesproken over Palestina en zijn afkeer kenbaar gemaakt naar Israël. Verder heeft hij de politie verteld dat hij graag had gezien dat er mensen in het restaurant waren geweest, zodat hij voor hun ogen de Israëlische vlag in brand had kunnen zetten. Je moet er trouwens niet aan denken dat er mensen hadden gezeten, want de splinters van de ramen en deuren zaten werkelijk overal.”

De eigenaren van Hacarmel willen volgens Loonstein een duidelijk signaal geven. Het restaurant werd de afgelopen vier maanden tot viermaal toe belaagd. Na de vernielingen werden er eieren gegooid, er werd een nieuwe poging gedaan om de ruiten te vernielen maar dat lukte niet vanwege het versterkte glas en deze week stond er een man voor de deur te schreeuwen. Deze man is aangehouden en dat is niet de dader van de eerste grove vernieling. Het is voor de eigenaren nog steeds onduidelijk wie de eieren gooide en wie de tweede keer de ruiten vernielde. Loonstein: „Die vraag staat nog steeds open bij de gemeente en bij de politie.”

Sinds drie weken hangen er wel camera’s rond het restaurant.

Het gerechtshof heeft kenbaar gemaakt vier tot zes weken nodig te hebben voor de artikel 12-procedure. Vanwege de beslotenheid van de bijeenkomst op het hof wenste het openbaar ministerie geen reactie te geven.