Nieuws/Buitenland
1815991996
Buitenland

Politie Knokke zoekt man die agent tegen hoofd schopte

Knokke-Heist - De politie in de Belgische kustplaats Knokke is op zoek naar een man die in de nacht van donderdag op vrijdag tegen het hoofd van een agent heeft geschopt. Beelden van het incident zijn via sociale media verspreid.

In hun berichten op Facebook en Twitter schrijven agenten van Politiezone Damme Knokke-Heist dat het incident zich heeft voorgedaan op het Alfred Verweeplein in Knokke-Heist. Wie meer weet, of beelden heeft van het incident, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. De verdachte heeft kort donker haar en draagt schoenen van het merk Nike. Het is onduidelijk of het om een Nederlander gaat.

Nederlanders in Knokke-Heist

Het is al een aantal nachten onrustig in de uitgaanswijk van Knokke zodra de cafés om 01.00 uur sluiten. De gemeentepolitie heeft de hulp ingeroepen van de federale collega’s en ook Nederlandse agenten zijn naar Knokke om de orde te helpen handhaven. Donderdagavond werden vijf personen gearresteerd, waaronder drie jongeren van Nederlandse komaf.

Feestende jongeren uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, zijn al jaren een bekend beeld in Knokke nadat de scholen voor de zomer sluiten. Volgens korpschef Steve Desmet worden velen door hun ouders met de auto voor de deur van een gehuurd appartment of airbnb afgezet, waarop de ouders vertrekken. Voorheen konden de jongeren de hele nacht doorhalen maar door de coronamaatregelen moet de horeca nu om 01.00 uur de deuren sluiten. De afgelopen dagen verzamelden veel jongeren zich daarna op een plein waar ze luidruchtig doorfeestten en de coronaregels, zoals afstand bewaren, negeerden. Er wonen in Knokke veel ouderen, die extra risico lopen.

„We hebben in België wat andere regels dan in Nederland ”, aldus Desmet. „Vanaf 12 jaar mag men in België niet in grotere groepen dan vijftien personen zijn. Binnen zijn er geen problemen maar wel op de terrassen. Hier staan ze met wel honderd man, en echt niet op anderhalve meter van elkaar.” De laatste dagen escaleerde de feestpartij op het plein en greep de politie in, met opgetrommelde hulp van omliggende politiezones. De strategie daarbij is onruststokers uit de groep te halen, ze worden niet gearresteerd. De herrieschoppers kunnen „bestuurlijk aangehouden” worden, wat betekent dat ze totdat de openbare orde weer is hersteld worden afgezonderd. Daarna zijn ze weer vrij.

Desmet is laconiek. „We zijn allemaal jong geweest. De voorgaande jaren was er ook veel animatie maar dat kan nu door corona niet. Dus gaan ze zich vervelen.”