Nieuws/Binnenland
1817170
Binnenland
GR2018

Meldingen van Turkse ’waarnemers’ in stemhok

Een stemlokaal op Amsterdam Centraal.

Een stemlokaal op Amsterdam Centraal.

AMSTERDAM - UPDATE - Turkse ’waarnemers’ zouden stemmers in zeker twee Amsterdamse kieslokalen vergezellen in het stemhokje om alles in het Turks uit te leggen. Daarvan wordt melding gemaakt op Twitter. De gemeente heeft een verklaring die haaks op de bevindingen van stemmers staat, maar gaat wel onderzoek doen.

Een stemlokaal op Amsterdam Centraal.

Een stemlokaal op Amsterdam Centraal.

VARA-cabaretier Johan Goossens twitterde woensdag na het stemmen: „Ik voorspel een grote overwinning voor Denk in mijn wijk Bos en Lommer in Amsterdam. In het stemlokaal geven ze namelijk persoonlijk stemadvies in het Turks en gaan zelfs met je mee het hokje in... Ik zei er wat van, maar niemand greep in. Bizar.”

Een stemmer moet vanwege het stemgeheim alleen het stemhokje in. Dit om te voorkomen dat iemand wordt gedwongen of beïnvloed ergens op te stemmen. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen worden geholpen. Volgens Goossens, die telefonisch zijn relaas bevestigt, was dat laatste niet het geval.

’Jongens, dit mag toch niet?’

„Ik kwam op het stembureau en die waarnemer wees het oudere echtpaar op de lijst. Ze spraken in het Turks en even later verdween diegene met het oudere echtpaar het hokje in, druk doorpratend. Ik zei: jongens, dit mag toch niet? Er stonden vijf andere waarnemers bij, maar die keken niet op of om. Dit is wel ernstig.”

Melding onderzocht

Goossens heeft zijn beklag gedaan bij de Kiesraad en de gemeente Amsterdam. De gemeente geeft aan dat ze het bericht van Goossens serieus nemen. Een woordvoerder zegt dat de melding nu wordt onderzocht. Er zal onder andere een bezoek worden gebracht aan het stembureau.

Politicoloog Merijn Boezer constateerde in kieslokaal Meevaart in de Amsterdamse Indische Buurt iets soortgelijks. „Volgens mij is het niet toegestaan om mensen die geen Nederlands spreken te helpen in het stemhokje? Meelopen en nog even bij het hokje blijven staan... Dit gebeurde dus wel in de Indische Buurt, kieslokaal Meervaart.” Later corrigeerde Boezer zijn melding overigens, het blijkt te gaan om bureau Meevaart, bureau Meervaart ligt namelijk in Amsterdam Nieuw-West.

Reactie Amsterdam

Volgens de gemeente Amsterdam is er bij het kieslokaal in Bos en Lommer inderdaad een opmerking over de gang van zaken gemaakt, die ook in het proces-verbaal is opgenomen. „Na de melding zijn wij met twee ambtenaren naar de locatie gegaan om uit te zoeken wat er is gebeurd”, zegt de gemeentewoordvoerder. „De voorzitter van het stembureau heeft ingegrepen, omdat twee mensen in één stemhokje gingen staan. Dat mag niet. Er is geen stemadvies gegeven, maar verteld hoe het stemmen werkt. Dit is in het Nederlands gebeurd.” Volgens de woordvoerder is hetzelfde gebeurd bij bureau Meevaart.

Op zijn beurt laat Goossens weten: „Helaas klopt dit verhaal van de gemeente helemaal niet. Ik heb de waarnemer geen woord Nederlands horen spreken en hij verdween juist met het echtpaar in het stemhokje, en opende zelfs hun stembiljet. Ik was de enige die er iets van zei.”

Rotterdam stemadvies

In Rotterdam heeft een onbekende vrouw woensdagmiddag pal voor de ingang van een stembureau aan met name Turkse vrouwen stemadvies gegeven. Dat schrijft RTV Rijnmond. Op filmpjes die een lijsttrekker van een lokale partij heeft gemaakt, is te zien dat ze vrouwen adviseert tegen de sleepwet te stemmen en wijst ze naar de kandidatenlijst. „Een onwenselijke situatie”, zegt de gemeente, die overigens geen onderzoek gaat doen.

GR2018Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover