Nieuws/Binnenland
1817217
Binnenland

OM start onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW) in Woerden. Het OM heeft de coöperatie verzocht alle activiteiten onmiddellijk te staken. Dat betekent onder meer dat de organisatie geen zelfdodingsmiddel mag verspreiden, geen instructies mag geven en geen inkopers bijeen mag brengen, zegt een woordvoerster van het OM Midden-Nederland.

Het OM wil binnen een week van de coöperatie horen dat zij hieraan voldoet. Verder wil het OM van de CLW een lijst van leden die de inkoop zouden doen, aldus de woordvoerster.

Justitie begint het onderzoek omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is, net als het verschaffen van middelen daarvoor. Het OM volgt de CLW al sinds de club in september 2017 bekendmaakte van plan te zijn een zelfdodingsmiddel aan haar leden ter beschikking te stellen.

De directe aanleiding voor het onderzoek is de bekendmaking van de CLW vorige week dat inkopers het middel daadwerkelijk gaan bestellen. Daarmee kunnen naar verwachting ongeveer duizend mensen op korte termijn via de coöperatie over het middel beschikken. Het OM wilde er volgens de woordvoerster niet op wachten dat de CLW het middel gaat verspreiden.

Volgens haar is het bestuur van de CLW in deze fase niet aangemerkt als verdachte. Ook is er geen sprake van een doorzoeking in het kantoor. Wel kijkt het OM of de coöperatie kan worden aangemerkt als een criminele organisatie, die als doel heeft misdrijven te plegen.

Coöperatie Laatste Wil is opgericht om voor haar leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde 'mag en kan worden geregisseerd'. De organisatie heeft een middel gevonden dat de dood tot gevolg heeft. Pas na een half jaar lidmaatschap krijgt iemand informatie over wat voor spul het is.

Op de eigen site reageert de organisatie voorlopig kort: ,,Het bestuur van de CLW zal de brief bestuderen en verklaart dat geen sprake is van strafbare handelingen. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren."

Kamerleden blij

Kamerleden zijn blij dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW). ,,Goed dat het OM in actie komt'', twittert fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. ,,Aanpak van deze gevaarlijke club en van verkoop zelfmoordpoeder is dringend nodig.''

Ook Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie juicht het onderzoek toe. ,,Ik maak me al langer ernstige zorgen om de verspreiding van een zelfmoordpoeder via de CLW, nota bene zonder dat er controle is op wie het middel in handen krijgt.'', laat zij weten. ,,Wat hier op het spel staat, is de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving.''

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Justitie Ferd Grapperhaus weten dat alleen een arts onder strenge voorwaarden mag helpen bij euthanasie. ,,Voor ieder ander is hulp bij zelfdoding, of het verschaffen van middelen daartoe, een strafbaar feit'', aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer vroeg minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder deze week met de CLW te gaan praten. Aanleiding was de dood van een 19-jarige vrouw die vorige maand met behulp van een door die organisatie gepromoot zelfdodingsmiddel een einde aan haar leven maakte. Maar zo'n gesprek is niet langer opportuun nu het OM de zaak in onderzoek heeft, meldt Grapperhaus.