Nieuws/Buitenland
1817885
Buitenland

Johnson trekt vergelijking Poetin en Hitler

Boris Johnson

Boris Johnson

LONDEN - Boris Johnson heeft de relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland verder op scherp gezet door te zeggen dat Rusland het komende WK voetbal misbruikt zoals Adolf Hitler dat deed met de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. ,,De president probeert zijn imago en dat van zijn land via dit sportevenement te verbeteren'', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken over Vladimir Poetin.

Boris Johnson

Boris Johnson

Hitler deed destijds hetzelfde, vervolgde Johnson. ,,De vergelijking gaat zonder meer op'', aldus Johnson in het Britse parlement. Hij reageerde daarmee op suggesties van afgevaardigde Ian Austin, die beweerde dat Poetin het WK oneigenlijk gebruikt. ,,Die conclusie is volkomen juist'', zei Johnson.

Poetin wil waar hij maar kan problemen veroorzaken, zei Johnson verder. Zo kan hij zijn land weer als een sterke natie uitbeelden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

,,Ik denk dat Vladimir Poetin het gevoel heeft dat Rusland heeft verloren, dus hij wil overal waar hij kan problemen veroorzaken", zei Johnson tegen parlementariërs, eraan toevoegend dat Groot-Brittannië geen nieuwe Koude Oorlog wil. ,,Zijn voornaamste publiek hiervoor zijn wij niet, het is zijn thuispubliek dat, na wat het ziet als al deze vernederingen, wil voelen dat Rusland weer sterk is."

Johnson herhaalde dat de timing van de aanval met zenuwgas op een voormalige Russische dubbelspion in Engeland waarschijnlijk gelinkt is aan de presidentsverkiezing van afgelopen weekeinde, die Poetin glansrijk won.

,,En zoals veel niet-democratische figuren doen bij een verkiezing of op een kritisch politiek moment: het is dan vaak aantrekkelijk om in de publieke verbeelding het idee van een vijand op te roepen."