Nieuws/Buitenland
1818161
Buitenland

Acht maanden cel voor Palestijns tienermeisje

JERUZALEM - Een Palestijns tienermeisje dat was gefilmd toen ze een Israëlische soldaat op de bezette Westelijke Jordaanoever schopte en sloeg, krijgt acht maanden gevangenisstraf. Dat volgt uit de deal die ze woensdag sloot met de militaire aanklager, meldde de nieuwssite van Haaretz in Israël. Volgens de deal zou ze schuldig pleiten tegen een verlaagde straf.

Ahed Tamimi (17) werd een heldin voor de Palestijnen na het incident op 15 december buiten haar huis in het dorp Nabi Saleh. Het werd live gestreamd op Facebook door haar moeder.

Het proces tegen de Palestijnse en haar moeder Nariman begon vorige maand voor een Israëlische militaire rechtbank. De autoriteiten arresteerden de vrouwen nadat de video was opgedoken waarin de tiener de Israëlische militair slaat.

Op de beelden is te zien hoe de vrouwen en een familielid de confrontatie zoeken met Israëlische militairen. De tiener slaat een van de mannen daarbij in het gezicht. Het leverde haar lof en kritiek op: in Arabische media is ze omschreven als symbool voor het verzet tegen de Israëlische autoriteiten. Critici zien haar als provocateur.