Nieuws/Binnenland
1818625929
Binnenland

Agenten bekogeld met flessen

Meerdere stadsparken in Nederland te druk wegens mooie weer, politie grijpt in

TILBURG - De politie heeft woensdag ingegrepen in meerdere parken in Nederland, waarbij vooral het Vondelpark eruit sprong met tientallen, zo niet honderden jongeren, die niet of nauwelijks afstand hielden. De politie heeft alle aanwezigen richting de uitgang gedirigeerd. Daarbij zijn agenten bekogeld met flessen waarbij iemand gewond raakte en zich in het ziekenhuis moest laten behandelen. Ook elders in het land zijn parken ontruimd.

Rond het avondgloren begon de politie bezoekers van het Vondelpark via een megafoon op te roepen het park te verlaten. Ook werden bezoekers persoonlijk benaderd door agenten.

Het merendeel van de bezoekers gaf gehoor aan de oproep te vertrekken, maar her en der ontstonden schermutselingen. Op enig moment werden agenten bekogeld met flessen, bevestigt een politiewoordvoerder. Daarbij raakte een omstander gewond. Die is naar het ziekenhuis gebracht.

De politie hield de vermoedelijke flessengooier aan. Een tweede persoon werd aangehouden voor belediging.

Bekijk de beelden van feestende jongeren uit het Vondelpark. Tekst loopt verder.

Inmiddels is het park leeg. Ingangen van het Vondelpark zijn afgesloten. Buiten het park is nog enig tumult, veel agenten zijn op de been, onder meer op het museumplein. Er is getoeter, scooters rijden langs, er wordt wat vuurwerk afgestoken. „Overal wat groepjes jongeren”, zag onze verslaggever iets voor 20.00 uur.

Halsema

Burgemeester Halsema had dezelfde dag nog een lans gebroken voor het ontspannen in de buitenlucht. Dat Amsterdammers zich verenigen in het Vondelpark, Rembrandtpark en de Noordermarkt, vond zij niet vreemd.

Ook riep ze op de terrassen te openen. „Mensen verlangen ernaar om elkaar te zien en dan is buiten echt het veiligst.”

Tientallen jongeren kwamen woensdag op hetzelfde punt samen.

Tientallen jongeren kwamen woensdag op hetzelfde punt samen.

Maar er is een grens, ook voor de burgemeester. „Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronamaatregelen. De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen”, aldus Halsema. De driehoek (justitie, burgemeester en politie) komt woensdagavond bijeen om een afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken. „Het park is geen festivalterrein”, laat ze weten.

’Party’

Op foto’s en video’s die op sociale media rondgaan, is te zien dat honderden jongeren en jongvolwassenen genoten van de zon. ’Party’, schreef NPO-presentator Danny Ghosen.

Op de beelden is te zien hoe agenten arriveren en boa’s er rondlopen. Jongeren staan met een biertje of fles wijn in de hand. Sommigen zitten op dekens, anderen zijn samengekomen rond een plek waar nauwelijks afstand wordt gehouden. „Wat een gekte”, schrijft iemand.

’En de horeca dicht?’

„Ongelofelijk. Als je nu burgemeester bent, Femke Halsema, dan had ik toch echt de parken gesloten. En de horeca open”, zegt zangeres Connie Witteman op Instagram. „Want waarom wél dit – duizenden mensen op een kluitje – en de terrassen dicht? Kan gewoon niet.”

Foto’s of video’s? Stuur ze naar onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952. Tekst loopt verder onder foto’s.

Utrecht

Ook in andere grote steden zijn veel mensen op de been. Zo is het Wilhelminapark, het Griftpark en Lepelenburg druk, schrijft RTV Utrecht, al ’lijkt het erop dat de drukte beheersbaar is en dat alle parkbezoekers zich kunnen houden aan de corona-afstandsregels’.

Wel zijn agenten even komen kijken, meteen gefilmd door nieuwsgierige bewoners. Hier zijn echter geen Vondelparktaferelen aan de gang, lijkt de conclusie.

Groningen

Ook in Groningen greep de politie in. Hier werd het Noorderplantsoen ontruimd. De politie deed dat ’relaxt’, vertelt een getuige tegen Dagblad van het Noorden. „Ze schaamden zich eerder voor wat ze moesten doen dan dat ze agressief waren. Ze moesten het doen omdat burgemeester Schuiling de opdracht had gegeven, zeiden ze. Daar voegde een agent aan toe dat als Schuiling een hek om het Plantsoen wilde plaatsen, hij dat zelf mocht doen.”

Het park was druk, al vallen de beelden in het niet bij het hedonistische Vondelparkfeest. Buiten het zicht van de camera’s genoten vele anderen in Nederland ’gewoon’ ordentelijk van de zon, hooguit met een gewaagd ijsje – het is nog steeds februari.

Maastricht en Tilburg

Ook de politie in Maastricht greep op maar liefst drie plekken in. Eerst werd het Stadspark leeggehaald omdat veel jongeren zich er hadden verzameld. Daarna greep de politie in op de Maasboulevard en de Griend, aldus De Limburger.

De politie in Tilburg maande aanwezigen in het Spoorpark om het terrein te verlaten. Door het mooie weer was het erg druk in het park. De politie publiceerde op Twitter een foto van een volle fietsenstalling.

Kritiek

„Zoals je ziet is het veel te druk in het Spoorpark en is besloten om het park te sluiten. We roepen iedereen dan ook op om niet meer naar het park toe te gaan. Ben je in het park, ga dan naar huis!”, schreef de politie op Twitter.

Sommige Twitteraars uiten kritiek op de keuze van de politie om het park te sluiten. „Ja inderdaad. Ga lekker naar huis, daar elkaar binnen besmetten! Veel veiliger”, zegt een gebruiker cynisch. Een ander noemt het op haar beurt ’triest’.