Nieuws/Binnenland
1818669210
Binnenland

Hof: Facebook moet haatboodschap verwijderen

LUXEMBURG - Als een rechter in een EU-land Facebook opdraagt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het ook identieke of overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

Volgens het Europees recht kan zo’n verwijderingsbevel wereldwijd gelden, aldus de rechters in Luxemburg.

Voor het verwijderen van berichten die lijken op de oorspronkelijke hatelijke boodschap hoeft Facebook, of bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden, geen inhoudelijke beoordeling te maken. Het moet kunnen met „geautomatiseerde technieken.”

Het hof deed uitspraak in een zaak rond de Oostenrijkse ’Groene’ politica Eva Glawischnig-Piesczek. Facebook had een beledigend bericht over haar na een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in Oostenrijk. De hoogste rechter van het land vroeg daarna aan het EU-hof hoever de verplichting gaat om onwettige posts te verwijderen.

Facebook stelt in een verbaasde reactie dat het oordeel van de EU-rechters het beginsel ondermijnt dat een land niet het recht heeft de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in een ander land te bepalen. Dit kan de vrijheid van meningsuiting gaan beperken. Het oordeel scheept bovendien internetondernemingen op met de taak om van tevoren van boodschappen in de media te gaan beoordelen of die misschien ergens in de wereld in strijd met de wet zijn. Dat wordt praktisch gezien extra moeilijk, omdat de EU-rechters het hebben over alle boodschappen die of hetzelfde zijn of die erop lijken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop