Nieuws/Binnenland
1818995297
Binnenland

’Stemmen gemanipuleerd bij onlineverkiezing BBB’

DEN HAAG - Bij de digitale stemming voor de kandidatenlijsten van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de verkiezingen van de Provinciale Staten zijn tientallen stemmen ongeldig verklaard. De onlinestemprocedure blijkt eenvoudig te manipuleren, meldt BNR Nieuwsradio woensdag.

Partijvoorzitter Erik Stegink bevestigt het probleem tegenover BNR. Volgens hem zijn 37 stemmen ongeldig verklaard. Dat gebeurde zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. BBB-leden kunnen nog tot en met vrijdag hun stem digitaal uitbrengen op een kandidaat.

„Aan de ene kant heel vervelend dat dit niet helemaal goed ging, aan de andere kant goed om te zien dat valse stemmen worden onderschept. Dit moet natuurlijk foutloos verlopen en ik weet dat daar alles aan wordt gedaan”, reageert BBB-leider Caroline van der Plas tegenover het ANP.

Stegink verwacht dat nog meer stemmen ongeldig zullen worden verklaard. BNR kon vrij eenvoudig drie keer stemmen bij de verkiezingen. Die zijn inmiddels ongeldig verklaard. Maar er zijn dus door anderen ook valse stemmen uitgebracht. Na sluiting van de stemming zal de partij opnieuw de uitgebrachte stemmen gaan controleren.

Van der Plas denkt niet dat de geloofwaardigheid van de verkiezing wordt aangetast door de problemen. „Nee, dat geloof ik niet. We hebben 10.000 leden en de meeste stemmen zijn goed gegaan. Waar het fout ging, is het hersteld voor zover ik nu zie. Bestuur zal dit natuurlijk verder moeten aanscherpen”, laat ze weten.

Het BBB-gezicht zegt verder niet bij de verkiezing betrokken te zijn. „Dit is een bestuursaangelegenheid en als fractievoorzitter wil ik dit gescheiden houden.” Partijvoorzitter Stegink was niet bereikbaar woensdagavond. De kandidatenlijsten worden op 12 november tijdens een algemene ledenvergadering vastgesteld.

Al vaker is het misgegaan met digitale verkiezingen bij politieke partijen. Zo moest het CDA twee jaar terug de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezingen overdoen omdat het stemsysteem gehackt kon worden.