Nieuws/Binnenland
1819225
Binnenland
GR2018

Doffe dreun D66, meeste zetels voor lokale partijen

DEN HAAG - D66’ers likken hun wonden nu ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in veel grote steden hun eerste plaats hebben moeten overdragen aan GroenLinks. Zo wordt in Amsterdam en Utrecht de partij van Jesse Klaver het grootst. De lokale partijen hebben tot nu toe verreweg de meeste zetels gewonnen. Zo heeft Leefbaar Rotterdam met overmacht gewonnen in Rotterdam. De Telegraaf zet de belangrijkste uitslagen en reacties voor je op een rijtje.

De officiële uitslagen per gemeente druppelen nog steeds binnen. In deze interactieve kaart van LocalFocus kan je opzoeken hoe er in jouw gemeente is gestemd.

Grote steden

De Telegraaf heeft de voorlopige uitslagen van de grootste gemeenten voor je op een ritje gezet. D66 lijkt af te stevenen op een behoorlijk verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks staat op winst en wordt volgens exitpolls van Ipsos/NOS de grootste partij in grote steden als Amsterdam en Utrecht.

Amsterdam: GroenLinks grootste

GroenLinks staat in Amsterdam vooralsnog op 10 zetels, met 69 procent van de stemmen geteld. Daarmee lijkt de partij verreweg de grootste te gaan worden in de hoofdstad. GroenLinks was afgelopen periode nog goed voor 6 zetels.

Volgens de tussenstand halveert de PvdA van 10 naar 5 zetels. D66 moet het tot nu toe doen met 8 zetels, tegen 14 bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Forum voor Democratie krijgt volgens waarschijnlijk drie zetels in Amsterdam, net als nieuwkomer Denk. Of BIJ1 van Sylvana Simons een zetel haalt in de hoofdstad, is nog onzeker.

Rotterdam: Leefbaar

De partij Leefbaar Rotterdam lijkt de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam met overmacht te hebben gewonnen. De partij staat op elf zetels, met 90 procent van alle stemmen geteld. Leefbaar heeft een ruime voorsprong op de naaste concurrenten. Dat zijn VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Zij halen allemaal vijf zetels.

Den Haag: Groep de Mos

De lokale Groep de Mos wordt mogelijk de grootste partij in Den Haag. De partij van oud-PVV-Kamerlid Richard de Mos gaat aan kop. De hofstad heeft de helft van de stemmen geteld.

Utrecht: GroenLinks

GroenLinks is de grootste partij in Utrecht geworden. Dat blijkt volgens de gemeente nadat 100 procent van de stemmen in de Domstad zijn geteld. De partij stijgt van negen naar twaalf zetels.

Eindhoven: VVD en GroenLinks het grootst

De VVD en GroenLinks zijn de grootste partijen in Eindhoven geworden met elk zeven zetels. In vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen boekte de VVD een zetel winst. GroenLinks won er drie.

Tilburg: Chauffeur Fortuyn

Lijst Smolders Tilburg (LST) is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in de Brabantse gemeente. De partij van Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, haalde tien zetels.

Almere: VVD

De PVV heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen terrein verloren in Almere. De partij van Geert Wilders zakte van negen naar zeven zetels. De VVD werd de grote winnaar in de stad in Flevoland. de partij wint drie zetels en komt uit op acht.

Breda: VVD

Met elf zetels is de VVD met ruime voorsprong de grootste partij in Breda geworden. In vergelijking met de vorige stembusgang wonnen de liberalen drie zetels.

Nijmegen: GroenLinks

GroenLinks is met elf zetels veruit de grootste partij in Nijmegen geworden. In vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen boekt GroenLinks drie zetels winst.

Lokale partijen groeien opnieuw

Bijna een op de drie zetels tot nu toe ging naar een lokale partij. Dat blijkt na telling van bijna zeventig procent van de stemmen. Zo is de partij van de omstreden wethouder Jo Palmen veruit de grootste partij van Brunssum gebleven. De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey heeft een zetel verloren maar blijft met negen zetels de grootste partij van Roermond. In Venlo, de geboortestad van PVV-lijsttrekker Geert Wilders, komt de partij met vier zetels in de raad. Nieuwkomer EENLokaal wordt daar vanuit het niets de grootste

Reacties

De reacties op de voorlopige uitslagen stromen binnen. De Telegraaf zet de belangrijkste reacties voor je op een rijtje.

VVD: ’Worden grootste van Nederland’

Premier Mark Rutte van de VVD denkt dat zijn partij die rol gaat overnemen. Hij denkt dat de liberalen ,,voor het eerst bij gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Nederland worden”. Lokale partijen leveren, met zo'n 30 procent, echter al jaren veruit de meeste raadsleden.

GroenLinks: ’Historische avond’

Jesse Klaver sprak van een „historische avond”. In de hoofdstad ging zijn partij volgens de polls van 10,6 procent naar 22 procent. Winst bij de gemeenteraadsverkiezingen is volgens Klaver „een belangrijke stap naar de brede volkspartij” die GroenLinks wil worden.

D66: ’We hebben wat ingeleverd’

„Wij hebben wat ingeleverd”, zei D66-leider Alexander Pechtold tegen zijn aanhang in Utrecht. „We hadden goud, maar hebben nu in heel veel gemeenten zilver.” Hij sprak zijn zorg uit over de versplintering van de gemeentepolitiek. Dat maakt coalitievorming moeilijker.

PvdA: ’Dubbel beeld’

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen geven een dubbel beeld voor de PvdA. De sociaaldemocraten hebben het beter gedaan dan bij de landelijke verkiezingen vorig jaar, benadrukt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Denk: ’Landschap verandert’

Denk doet voor het eerst mee bij de lokale verkiezingen en beleeft volgens partijleider Tunahan Kuzu ,,een fantastische avond”. In Rotterdam haalde de partij volgens de exitpolls 8,8 procent van de stemmen. ,,Het betekent dat het politieke landschap verandert, dat groepen hun plek opeisen.”

CDA: ’Handhaving’

Volgens CDA-leider Sybrand Buma handhaven zijn christendemocraten zich als een van de weinige landelijke partijen in een politieke wereld die steeds meer versplintert. De partij bezet nu nog de meeste raadszetels in het land. Maar het is de vraag of het CDA die positie kan behouden.

SP: ’Werk aan de winkel’

Lilian Marijnissen had een gemengd gevoel na de exit polls van de gemeenteraadsverkiezingen. Vooral de voorlopige voorspellingen in de grote steden kwamen behoorlijk hard aan voor haar SP. „Er is voor ons duidelijk werk aan de winkel in de grote steden.”

ChristenUnie: ’Blij met vertrouwen’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is blij dat er geen kiezers weglopen nu zijn partij meeregeert. „Je voelt wel dat je wordt afgerekend op je landelijke prestatie. Als je dan het vertrouwen houdt, dan is dat iets om heel erg blij mee te zijn”, zegt Segers, die hier en daar lichte winst bespeurt.

Forum voor Democratie: ’Prachtig resultaat’

Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FVD), blijft optimistisch nu zijn partij op twee zetels lijkt te eindigen in de Amsterdamse gemeenteraad. „Dit is een prachtig resultaat. Er is nog geen stem geteld, dus we moeten nog zien waar het op eindigt”, zei hij in een eerste reactie. „Maar als we twee zetels krijgen dan zijn we daar ontzettend blij mee.”

Verkiezingen van minuut tot minuut

Onze redactie heeft ook woensdag een liveblog gevuld met een overzicht van artikelen, leuke tweets, opvallende foto’s en andere updates over de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de sleepwet.

Referendum

De tegenstanders van de nieuwe inlichtingenwet hebben het referendum naar alle waarschijnlijkheid nipt gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. In gemeenten waar alleen het referendum werd gehouden, hadden de nee-stemmers een grote meerderheid: bijna 57 procent.

Real time uitslagen referendum

Ook voor de uitslagen van het raadgevend referendum over de sleepwet is een kaart waar uitslagen in lopen. Die vind je hieronder:

Gebruik je onze app? Klik dan hier voor de interactieve kaart met uitslagen van het referendum

GR2018Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover