Nieuws/Binnenland
1819237055
Binnenland

Politie ontruimt kraakpand in binnenstad Amsterdam

AMSTERDAM - De politie en de mobiele eenheid hebben zaterdagmiddag een kraakpand aan de Marnixstraat in Amsterdam ontruimd. Daarbij zijn negen mensen aangehouden voor verstoring van de openbare orde en belemmering. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf opdracht voor de ontruiming. Vrijdag diende in de rechtbank in Amsterdam een kort geding en de rechter besloot tot ontruiming, onder meer omdat het voormalige hotel niet brandveilig is. De eigenaar had aangifte gedaan tegen de krakers.

Bij het pand, dat door de krakers Hotel Mokum wordt genoemd, hadden zich circa zestig mensen verzameld. De krakers, die het pand in oktober hadden bezet, weigerden te vertrekken toen de politie dat vroeg. Daarop gaf de gemeente een noodbevel af en werden ze met een bus naar elders in de stad gebracht. Een aantal krakers had zich vastgeketend en moest eerst worden losgemaakt.

„Zolang er zoveel panden leegstaan in Amsterdam, er een wooncrisis is en een tekort aan ruimte, dan gaat er gekraakt worden”, zei een woordvoerder van de krakers tegen de lokale omroep AT5.