Nieuws/Buitenland
1819314
Buitenland

President Peru Kuczynski treedt af

Pablo Kuczynski

Pablo Kuczynski

LIMA - De president van Peru Pedro Pablo Kuczynski heeft woensdag de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt, nadat zijn centrum-rechtse regering verzeild was geraakt in een nieuw schandaal. Ditmaal was de beschuldiging het ronselen van stemmen. Met zijn besluit probeerde de 79-jarige Kuczynski, een voormalig bankier op Wall Street, een afzettingsprocedure voor te zijn. Daarover zou op korte termijn worden gestemd.

Pablo Kuczynski

Pablo Kuczynski

Het congres, dat door de oppositie wordt gecontroleerd, stemt donderdag in met het ontslag van de president. Daarover is overeenstemming bereikt tussen de verschillende fracties, laat de voorzitter van het congres weten. Kuczynski, die de nieuwe aantijgingen ontkent, was eerder al in opspraak geraakt door zijn financiële relatie met een bedrijf dat de spil is in een omvangrijk corruptieschandaal.

Kuczynski beloofde op tv dat hij de macht fatsoenlijk zal overdragen conform de wettelijke regels. „Het beste wat ik kan doen voor het land is aftreden. Ik wil geen obstakel vormen bij het vinden van de weg naar eenheid en harmonie”, zei de scheidende president in een vooraf opgenomen video.

’Geen enkele verklaring gegeven’

Daarmee is volgens Daniel Salaverry de kous niet af. De woordvoerder van de grootste partij in het congres herhaalde dat tegen Kuczynski een reeks van beschuldigingen is geuit wegens corruptie. „Hij heeft daarover geen enkele verklaring gegeven, laat staat zijn verontschuldiging aangeboden.”

De verwachting is dat vicepresident Martin Vizcarra wordt aangesteld als vervanger. Hij wordt mogelijk vrijdag geïnstalleerd. Het was de bedoeling dat Kuczynski volgende maand Donald Trump zou ontvangen bij diens eerste bezoek aan Latijns-Amerika als president.