Nieuws/Binnenland
1819481472
Binnenland

Omwonenden opgepakte wapenhandelaar Sjaak B. vrezen voor veiligheid

Sjaak B. overleefde eerder een liquidatiepoging in Panama.

Sjaak B. overleefde eerder een liquidatiepoging in Panama.

AMSTERDAM - Wapenhandelaar Sjaak B. zit opnieuw vast. Hij moest nog ongeveer 50 dagen van een eerder opgelegde straf uitzitten, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Sjaak B. overleefde eerder een liquidatiepoging in Panama.

Sjaak B. overleefde eerder een liquidatiepoging in Panama.

B. werd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage veroordeeld tot 5,5 jaar voor wapenhandel en -bezit. De straf was net iets hoger dan de rechtbank hem eerder oplegde. B. moet er nog anderhalve maand van uitzitten, aldus een woordvoerder van het OM.

Vorig jaar werd in het Passageproces een belastende tape ingebracht door Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder. Willem vertelde op die opname dat het Sjaak B. was die met de tot levenslang veroordeelde Jesse R. op een motor wegvluchtte na het doodschieten van Cor van Hout in januari 2003 in Amstelveen.

Aanslag

Precies 12 jaar na die moord werd B. in Panama-City in zijn hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag en werd zwaargewond naar Nederland overgebracht. Hier stond hij vervolgens terecht in het Passageproces. B. verklaarde dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet.

B., die door justitie al tijden werd verdacht van betrokkenheid van de moord op Van Hout, werd in het proces echter niet veroordeeld voor liquidaties.

B. werd aangehouden in zijn appartement in Amsterdam. Een kapotte ruit en deur waren stille getuigen. Omwonenden willen dat Sjaak B. na het uitzitten van zijn straf niet meer terugkeert in het huis. Zij vrezen voor hun veiligheid.