Nieuws/Binnenland
1821011
Binnenland

Hells Angels boycotten strafzaak als er geen uitstel komt

De politie doet een inval (2017) in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem.

De politie doet een inval (2017) in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem.

AMSTERDAM - De verdediging van de drie hoofdverdachten in de omvangrijke strafzaak tegen de elf leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels wil dat de inhoudelijke behandeling wordt uitgesteld.

De politie doet een inval (2017) in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem.

De politie doet een inval (2017) in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel terug.

De verdediging en de verdachten hebben te weinig tijd gekregen om zich voor te bereiden, en in het geval van één verdachte is sprake van een „medische noodtoestand”, aldus de advocaten Remco Kint en Christian Flokstra. Ze zeiden dat vanmorgen tijdens de start van de in totaal 24 dagen durende strafzaak tegen elf verdachten in de gerechtsbunker in Amsterdam Osdorp.

De voormalig president van het Haarlemse chapter Lysander de R., sergeant of arms Riccardo van der H. en boekhouder Frank L. dreigen alledrie weg te blijven bij de inhoudelijke behandeling van hun zaken als het gevraagde uitstel tot oktober er niet komt. Uitstel tot juni, waar de rechtbank aan lijkt te denken, vinden ze niet acceptabel.

De advocaten zeggen dat de verdachten zich onmogelijk op hun zaak konden voorbereiden doordat het Openbaar Ministerie hen voor het bekijken en beluisteren van 690 gigabyte aan informatie – waaronder 360.000 getapte gesprekken - te weinig tijd geeft, en niet functionerende apparatuur. Frank L., Lysander de R. en Riccardo vd H. kregen in hun cel laptops waarop het OM kennelijk gratis software installeerde die slechts twee weken werkte, aldus Kint en Flokstra.

In het geval van Riccardo van der H. is volgens Kint sprake van een medische noodtoestand. De man lijdt aan een dubbele hernia waaraan hij op 6 april wordt geopereerd. Hij zat volgens zijn advocaat „met het zweet op het voorhoofd” in de rechtszaal vanmorgen, maar is niet in staat om langdurig op een stoel te zitten en kan niet eens zijn eigen sokken en schoenen aantrekken. Bovendien wordt zijn concentratie belemmerd doordat hij een zware cocktail van pijnstillers slikt, zegt zijn advocaat.

De inhoudelijke behandeling van de strafbare feiten waarvan Riccardo van der H. wordt verdacht, staat gepland op 12 en 16 april, maar dan is hij volgens Kint nog lang niet hersteld van de operatie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdediging genoeg tijd gehad, maar is het aan keuzes van de advocaten te wijten dat ze nu zeggen in tijdnood te zitten. Dat de verdachten de informatie op de harddisk nauwelijks konden openen, heeft te maken met de infrastructuur binnen de gevangenis en niet met goedkope software, aldus de officier van justitie.

Het Haarlemse chapter van de Hells Angels werd vorig jaar volledig opgerold. De leden staat onder meer terecht op verdenking van brandstichting, wapenbezit, openlijk geweld en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank heeft tot 17 mei 24 zittingsdagen gereserveerd. Aanhouding zou forse vertraging opleveren. De rechtbank beslist morgen.