Nieuws/Binnenland
1821198
Binnenland

Alarmcentrale druk met zonaanbidders

Een man en een vrouw genieten van de Spaanse zon in de winter.

Een man en een vrouw genieten van de Spaanse zon in de winter.

Den Haag - De wintersporters zijn nog maar net terug van de piste, maar voor de ANWB Alarmcentrale is het er niet rustiger op geworden. Want deze hulpverleningsclub heeft de handen vol aan vakantiegangers die hun vertier in de zon zoeken.

Een man en een vrouw genieten van de Spaanse zon in de winter.

Een man en een vrouw genieten van de Spaanse zon in de winter.

De laatste maanden is het aanzienlijk drukker met hulp aan Nederlanders die hun heil zoeken op zonnige bestemmingen. Het aantal hulpverleningen is ten opzichte van de vorige winterperiode met 10 procent gestegen tot zo’n 5.500. De landen waar de meeste hulpvragen vandaan komen zijn: Spanje, Turkije, Thailand, Verenigde Staten en Indonesië.

„Ook winterzonbestemming Portugal is goed vertegenwoordigd in de cijfers maar valt net buiten de top vijf. Wat opvalt is dat er steeds meer meldingen zijn vanuit Marokko”, weet Markus van Tol van de ANWB. „Niet alleen van vakantiegangers met roots in dat land, maar ook van toeristen die het land voor het eerst ontdekken. Ook signaleert de Alarmcentrale dat de nieuwe generatie ouderen niet overwintert aan de Spaanse costa’s maar steeds vaker voor verre bestemmingen als Indonesië of Thailand kiest.”

Van Tol: „Bij de vele en uiteenlopende diagnoses van hulpvragers met een wat oudere leeftijd ziet we onder meer longontstekingen en hartproblemen. Maar ook patiënten die in coma liggen, waarbij tumoren zijn gevonden of vakantiegangers met een herseninfarct worden gemeld.”

„Net als de hulpvragen zijn ook repatriëringen ingewikkelder dan in de zomer of op andere momenten in het jaar. Dit onder meer door de medische aanpassingen op de vlucht naar huis zoals begeleiding door een arts, ’zuurstof’ op de vlucht of liggend vervoer”, meent de zegsman.