Nieuws/Binnenland
1822235
Binnenland

CU: kabinet aan zet bij uitkomst referendum

DEN HAAG - Het kabinet moet duidelijk maken hoe het omgaat met de uitslag van het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet. Daarna zal de ChristenUnie haar standpunt bepalen. Partijleider Gert-Jan Segers zei dat donderdag voor de bijeenkomst waarin hij met zijn fractie terugblikte op de gemeenteraadsverkiezingen.

Segers onderstreepte dat het „ingewikkeld” is om de uitslag van het referendum goed te wegen. Zelf heeft de fractie destijds „na wikken en wegen” voor de wet gestemd. De CU-fractie, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, zal dan ook niet vooroplopen bij het aandringen op veranderingen daarin. „De uitkomst van het referendum ligt op het bordje van het kabinet. Dat moet kijken wat er nu te doen valt.”

Segers toonde zich verder „dankbaar” voor de uitslag, waarin zijn partij er relatief goed uitspringt. De politieke versnippering zal tot gevolg hebben dat er in collegeonderhandelingen vaker een beroep wordt gedaan op de CU, verwacht hij. De partij is bereid mee te werken, maar Segers denkt dat het wel „ingewikkelder wordt om tot werkbare meerderheden te komen.”