Nieuws/Binnenland
1822296
Binnenland

Syriëganger Lieke S: ik blaas me niet op

DEN BOSCH - Vermeend jihadganger Lieke S. uit Eindhoven zal zich niet opblazen. Dat heeft ze donderdag beloofd tijdens de behandeling van haar strafzaak in de rechtbank in Den Bosch.

Volgens haar zou ze haar kind niet mogen zien van haar ex, omdat ouders op de school bang zijn dat ze zich op het schoolplein zal opblazen. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze zich wilde aansluiten bij terreurorganisatie IS. S. werd in 2016 bij de grens tussen Turkije naar Syrië tegengehouden. Later werd ze, eenmaal op een terreurlijst en op de terugweg naar huis, opgepakt bij de grens van Turkije naar Bulgarije.

De vrouw zat enige tijd in voorarrest, maar is sinds augustus op vrije voeten.

Het was oorspronkelijk de bedoeling de zaak tegen S. donderdag inhoudelijk te behandelen. Zover kwam het niet. Onverwachts werd het navigatiesysteem gevonden dat ze tijdens haar reis gebruikte. Omdat die wordt onderzocht, is de zaak uitgesteld. Mogelijk geeft de TomTom duidelijkheid of S. al dan niet in Syrië was. Zelf zegt ze van niet.

De vrouw heeft intussen versneld drie boeken geschreven. Brondocumenten van één ervan, met de titel ‘ParIS, genocide op IS is ook genocide’, zouden volgens S. de reden zijn dat justitie haar verdenkt van terroristische motieven. Ze benadrukte echter dat ze geweld niet goedkeurt, door wie dan ook. ,,In gedachten ben ik bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, vandaag precies twee jaar geleden.’’ Ze zou alleen op een spirituele reis zijn geweest. Ze bekeerde zich in de zomer van 2016 tot de islam.

De zaak wordt 5 juli inhoudelijk behandeld.