Nieuws/Binnenland
1822583
Binnenland

Activist springt van publieke tribune in Tweede Kamer

Het incident gebeurde terwijl VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt. Op dat moment vergaderde de Kamer over georganiseerde criminaliteit.

Het incident gebeurde terwijl VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt. Op dat moment vergaderde de Kamer over georganiseerde criminaliteit.

Den Haag - De vergaderingen in de Tweede Kamer zijn stilgelegd nadat een wietactivist uit Groenlo van de publieke tribune was gesprongen. Kamerleden, publiek en medewerkers zijn enorm geschrokken. De nationale vergaderzaal is een plaats delict.

Het incident gebeurde terwijl VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt. Op dat moment vergaderde de Kamer over georganiseerde criminaliteit.

Het incident gebeurde terwijl VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt. Op dat moment vergaderde de Kamer over georganiseerde criminaliteit.

Het gaat om de bekende activist Hans Kamperman (65) uit Groenlo. Volgens ooggetuigen gedroeg hij zich nerveus: hij zou heen en weer hebben gedrenteld over de publieke tribune voordat hij een stropdas aan de balustrade en zijn nek vastmaakte. Daarna sprong hij over de balustrade heen de plenaire zaal in.

Het incident gebeurde toen er een debat met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bezig was over georganiseerde criminaliteit. Een ambulance was snel ter plaatse. Hulpverleners en Kamerleden hadden zich toen al over de man ontfermd. De Groenloër is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeert buiten levensgevaar.

’Duw hem!’

Een Kamerlid vertelt hoe zij met een collega de man omhooghield, zodat die zijn nek niet zou breken. Andere aanwezigen riepen: „Duw hem, duw hem naar boven!” Omstanders spreken van een overduidelijke zelfmoordpoging. Medewerkers van de Tweede Kamer waren in tranen, Kamerleden in shock. Na het incident konden de meeste van hen geen woord uitbrengen. „Het was verschrikkelijk”, zegt SP-Kamerlid Van Nispen, die verder niet over het incident wil praten.

Kamerlid Arno Rutte stond achter het spreekgestoelte toen het gebeurde. Hij verhaalt: „Het leek alsof iemand van de balustrade viel. Maar het bleek dus om een zelfmoordpoging te gaan.” Rutte is naar eigen zeggen nog ’een beetje bibberig’: „Je schrikt je rot. Maar de mensen die er dichtbij stonden, zijn nog veel meer geschrokken.” Ook Kamervoorzitter Khadija Arib is aangeslagen. „Ik hecht eraan om op te merken dat door zeer lovenswaardig optreden van verschillende personen die in de zaal aanwezig waren, erger is voorkomen.”

Wietactivist

Kamperman, een succesvolle ondernemer die in Groenlo een biologisch winkelcentrum runt, bivakkeert al wekenlang voor de Tweede Kamer, omdat hij tegen de ’criminalisering van cannabis’ is. Hij kondigde zijn daad aan via een afscheidsbrief op Facebook. „Ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden”, zo schreef hij. Sommige mede-activisten keuren zijn daad af. „Dit is niet de manier om aandacht te krijgen voor de zaak.”

De zaal is afgeschermd voor nieuwsgierige blikken. De ’terreurdeuren’ van kogelwerend glas bij de publieke tribune zijn daartoe afgesloten. Vanuit de zaal wordt ook niet meer uitgezonden. Ooggetuigen zijn elders in de Tweede Kamer opgevangen.

Glas

Afgelopen zomer zijn de fysieke beveiligingsmaatregelen in de Tweede Kamer sterk verbeterd. Bij de nieuwe maatregelen is ook overwogen om tussen de plenaire zaal op de eerste verdieping en de publieke tribune op de tweede een glasplaat te plaatsen. Daar is niet toe besloten omdat dit het openbare karakter van de Kamer zou aantasten.

’Dwaze’ vader

Het is niet voor het eerst dat in de grote zaal van de Tweede Kamer iemand naar beneden springt. Ook in 2005 is het al eens voorgevallen en ook toen ging het om een activist. Een 54-jarige Engelsman sprong vanaf de publieke tribune de zaal in. Hij brak daarbij beide enkels.

De man maakte deel uit van een actiegroep gescheiden, ’dwaze’ vaders die een (betere) omgangsregeling willen met hun kinderen. Ook toen is overwogen de publieke tribune te beveiligen met glas, maar de toenmalige Kamervoorzitter stak daar een stokje voor.

Geschrapt

Omdat de plenaire zaal nu een plaats delict is en de politie tijd nodig heeft om die te onderzoeken, zijn alle debatten van donderdag geschrapt.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn ’Zelfmoord? Praat erover’. Tel: 0900-0113 of www.113.nl