Nieuws/Binnenland

Rutte: ’Trump heeft punt’

Door Ruud Mikkers

ANP

Brussel - President Trump – op bezoek in Brussel - verraste de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 Amerikaanse bondgenoten met een keiharde speech waarin hij hen maande om fors meer te investeren in hun defensies. Nu draait de VS op voor veruit de meeste kosten. ,,Hij heeft een punt”, gaf Rutte toe. Toch was de hoop vooraf dat Trump een gematigder toon zou aanslaan.

ANP

Als Nederland echt werk wil maken van het halen van de NAVO-norm dan zal een volgend kabinet 2,5 miljard euro extra moeten uittrekken. Dat lijkt echter niet realistisch.

Volgens demissionair minister Hennis (Defensie) dreigden de Amerikanen dat zij hun eigen bijdrage dan op termijn omlaag zullen schroeven, zodat er alsnog een balans ontstaat. Volgens haar blijft de VS wel onverminderd achter de NAVO staan en is er geen sprake van dat de VS landen die worden aangevallen niet meer te hulp schiet als ze niet voldoen aan de afgesproken norm.

Erdogan

De Turkse president Erdogan was ook aanwezig op de top in Brussel. Het was voor het eerst sinds de diplomatieke rel dat Rutte en Erdogan in één ruimte waren, maar ze hebben elkaar niet gesproken. Volgens de VVD-leider was het er de gelegenheid niet voor en is er geen sprake van dat hij de Turkse leider heeft ontlopen. “Met Turkije zijn al gesprekken gaande. Ik heb nu niet gestreefd naar een ontmoeting.”

Correspondent Brussel

RMikkers