Nieuws/Binnenland
1823819
Binnenland

Grote regionale verschillen

Dit gaan kersverse raadsleden in jouw gemeente verdienen

Terwijl nieuw verkozen raadsleden in Ten Boer straks net iets meer dan 250 euro per maand krijgen als vergoeding voor hun raadswerk, gaan Haagse raadsleden straks bijna 2,4 duizend euro per maand verdienen. Benieuwd wat raadsleden in jouw regio verdienen?

Ga met je muis over een gemeente naar keuze in deze interactieve kaart om gegevens tevoorschijn te halen. Je kunt kiezen voor de gemiddelde verdiensten van raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Gebruik je onze app? Klik dan hier om de kaart te bekijken.

De kaart maakt goed inzichtelijk hoe groot de verschillen zijn. Zo ligt de maandelijkse vergoeding voor nieuwe wethouders ruwweg tussen de 4,7 duizend en bijna tienduizend euro.

Ook voor de nieuwe wethouders zijn de verschillen fors: hun maandelijkse vergoeding ligt ruwweg tussen de 4,7 duizend en bijna tienduizend euro.

Raadsleden, wethouders en burgemeesters krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden binnen het bestuur van een gemeente. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarvoor zij werken. Zij krijgen in de kleinste gemeenten (tot achtduizend inwoners), zoals Schiermonnikoog en Baarle-Nassau, dit jaar een vergoeding van 250,82 euro per maand. In de grootste gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (meer dan 375 duizend inwoners) krijgen raadsleden maandelijks 2.352,29 euro op hun rekening gestort.