Nieuws/Buitenland
1823955
Buitenland

Mysterie ’zeldzame’ manen leeuwin opgelost

De metamorfose van Bridget in beeld.

De metamorfose van Bridget in beeld.

OKLAHOMA - De verzorgers van een dierentuin in Oklahoma stonden vorige maand perplex: leeuwin Bridget had een flinke manengroei ontwikkeld. Uit labresultaten is nu gebleken hoe de nieuwe look van haar is ontstaan.

De metamorfose van Bridget in beeld.

De metamorfose van Bridget in beeld.

De Oklahoma City Zoo zegt in de nieuwsbrief van maart dat testen aan de Universiteit van Tennessee uitwijzen dat de Afrikaanse leeuwin Bridget een verhoogd niveau van androstenedione heeft, een hormoon dat kan bijdragen aan het ontwikkelen van mannelijke functies.

Dierenartsen vergeleken het bloed met die van haar zus. In het bloed van Bridget werd een hoger cortisolgehalte geconstateerd, dat het metabolisme en immuunsysteem reguleert.

Tumor

De dierentuin zegt dat de resultaten waarschijnlijk betekenen dat de achttienjarige leeuwin een goedaardige tumor heeft die deze hormonen produceert, maar dat haar gezondheid uitstekend is.

De manen begonnen tussen maart en november 2017 te groeien, schrijft de Oklahoma City Zoo. Dat was een mysterie: mannetjesleeuwen hebben altijd manen vanaf het tweede levensjaar, maar voor vrouwen is het „zeer zeldzaam.”

Toch is het niet de eerste keer. Een 13-jarige leeuwin uit Zuid-Afrika kreeg in 2011 manen vanwege een probleem in de eierstokken. Haar lichaam maakte te veel testosteron aan. Ook in Botswana werden in 2014 vier leeuwinnen gezien met manen.