Nieuws/Binnenland
1823962
Binnenland

Harde botsing EU-VS dreigt

Mark Rutte arriveert bij de Europese top in Brussel.

Mark Rutte arriveert bij de Europese top in Brussel.

BRUSSEL - De dreiging van een handelsoorlog tussen de EU en de VS hangt nog altijd nadrukkelijk in de lucht. Volgens premier Rutte heeft de EU nog altijd geen uitzonderingspositie bedongen voor de heffingen op staal (25%) en aluminium (10%) die president Trump eerder aankondigde.

Mark Rutte arriveert bij de Europese top in Brussel.

Mark Rutte arriveert bij de Europese top in Brussel.

Rutte zei dat bij aankomst op een Europese top in Brussel. De 28 regeringsleiders en presidenten van de EU spreken daar onder andere over internationale handel. Juist daarover loopt de spanning met de VS hoog op, omdat Trump zijn eigen staalindustrie wil beschermen met tariefmuren. Maar de manier waarop gaat volgens de EU tegen internationale afspraken in.

’Alles is gericht op de-escalatie’

Komende nacht moeten de tarieven ingaan. „Alles is nu gericht op de-escalatie”, aldus Rutte. Maar goed nieuws kon hij nog niet melden. De afgelopen week was Eurocommissaris Malmström (Handel) in de VS om te praten met minister Ross (Economische Zaken). Maar meer dan dat hij de Europese zorgen over zal brengen bij president Trump, kwam daar niet uit. Het is in feite wachten op een tweet van Trump dat hij de EU een uitzonderingspositie gunt, verzuchtte een diplomaat.

Maar of die tweet ook komt, kon nog niemand voorspellen. „Dit is een onderwerp waarbij je ziet dat het goed is dat Europa samenwerkt”, zei Rutte. Handel is een EU-competentie. Landen kunnen niet individueel een uitzonderingspositie bij de Amerikanen claimen.

Pakket van tegenmaatregelen

Mocht Trump doorzetten, dan heeft de EU een pakket aan tegenmaatregelen klaarstaan. Maar hoeveel daar van wordt ingezet is nog onderwerp van discussie.