Nieuws/Buitenland
1824232
Buitenland

Ambtenaar verandert van geslacht om 5 jaar eerder met pensioen te gaan

Een 60-jarige ambtenaar bij de Argentijnse belastingdienst is een procedure gestart om van geslacht te veranderen. Dit doet hij om een hele praktische reden: hij kan dan vijf jaar eerder met pensioen.

Vorig jaar startte Sergio Lazarvich, toen hij nog 59 jaar oud was, met het papierwerk om van geslacht te veranderen. Als het wordt goedgekeurd, kan Sergio meteen met pensioen. De wettelijke pensioenleeftijd ligt in Argentinië voor vrouwen op 60 jaar en voor mannen op 65 jaar.

Sergio gaat wel als Sergia door het leven als de verandering doorgaat. Hij hoeft geen operaties te ondergaan. Een geslachtsverandering in Argentinië is slechts een administratieve aangelegenheid.

Ophef

Het nieuws veroorzaakt heel wat ophef in Argentinië. Volgens collega’s van Lazarovich zou hij enkel officieel van geslacht veranderen om gebruik te maken van een achterpoortje in de pensioenwet en zit er verder niets achter.

Een vertegenwoordiger van de burgerlijke stand van de provincie Salta, Matías Assennato, bevestigde al aan lokale media dat „niets hem wettelijk belet” om de procedure te beginnen.