Nieuws/Buitenland
1826204
Buitenland

’Politie VS ontgrendelt iPhones met vingers doden’

Politiediensten in de Verenigde Staten zouden met enige regelmaat iPhones met Touch ID-beveiliging ontgrendelen met behulp van de vingers van overledenen. Dat meldt Forbes. Op deze manier kan de politie de hoge kosten van het kraken van de beveiliging ontlopen.

Forbes beschrijft, op basis van een verslag van een forensisch specialist van de FBI, een poging van de politie om een iPhone te ontgrendelen met een vinger van een doodgeschoten verdachte. Dat werkte echter niet, omdat het toestel een toegangscode nodig had bij ontwaken.

Diverse bronnen bevestigen aan Forbes dat het relatief vaak voorkomt dat op deze manier wordt geprobeerd om iPhones te ontgrendelen. Dit zou onder meer gebeuren bij de lokale en federale politie van New York en Ohio.

Niet illegaal

Met de vingers van doden toegang krijgen tot iPhones is niet illegaal. Er is geen zoekbevel voor nodig en volgens de Amerikaanse wet is er geen sprake van privacyschending. Ook hoeft er zo geen gebruik worden gemaakt van dure hackbedrijven als Cellebrite die voor veel geld iPhones kraken.

Inmiddels zou de Amerikaanse politie ook aan het onderzoeken zijn hoe Face ID van de iPhone X kan worden ontgrendeld.