Nieuws/Buitenland
1826223
Buitenland

Radicale strijders verlaten Oost-Ghouta

DAMASCUS - Na een overeenkomst met de Syrische regering verlaten radicale strijders en hun families met bussen het rebellengebied van Oost-Ghouta. Het transport in bussen vanuit de stad Harasta is donderdag begonnen, meldde het Syrische staatspersbureau Sana.

De groep bestaat in eerste instantie uit 1580 mensen, onder wie 413 strijders. Zo’n dertig bussen brengen ze naar de door rebellen gecontroleerde provincie Idlib in het noordwesten van het land. In totaal zullen ongeveer 1500 rebellen en hun 6000 familieleden het belegerde gebied verlaten.

Aanvalsgolven

Oost-Ghouta heeft de afgelopen weken een van de zwaarste aanvalsgolven van het Syrische leger doorgemaakt. Na de terugtrekking van de rebellen zal het Syrische leger Harasta innemen.

Eerder hadden duizenden burgers Douma al verlaten in het oosten van Ghouta. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn meer dan 4000 mensen de afgelopen 24 uur onder toezicht van de Syrische regering naar andere gebieden gebracht.

Eerste evacuatie

Harasta is een bolwerk van soennitische extremisten die in deze streek, Oost-Ghouta, al jaren worden belegerd. Het is de eerste evacuatie van strijders uit Oost-Ghouta, dat door het offensief van het Syrische leger en bondgenoten in drie omsingelde oorden is verdeeld. Harasta is daarvan de kleinste met een omvang van grofweg 2 bij 2 kilometer.

Waarnemers meldden dat Russen toezien, net als destijds bij de evacuatie van Oost-Aleppo, op de uittocht van de strijders. Die zouden voornamelijk bestaan uit leden van de beweging Ahrar al-Sham. Dat is een groep met extremistische soennitische denkbeelden die steun heeft gekregen van onder meer Saudi-Arabië en Turkije. Een relatief gematigde strijdgroep die zich het al-Rahman Legioen noemt, zou nog niet hebben ingestemd met het vertrek naar de noordwestelijke provincie Idlib.