Nieuws/Binnenland
1826589
Binnenland

Tragiek van vastgelopen idealist

Kamerspringer kreeg obsessie voor wiet door ziekte moeder

Hans Kamperman.

Hans Kamperman.

AMSTERDAM - Ineens was hij wereldnieuws... Hans Kamperman (65), gefortuneerd zakenman maar bovenal strijder voor de legalisering van wietteelt. De afgelopen veertig dagen kampeerde hij voor het Binnenhof, in de hoop de aandacht van de politiek te krijgen. Toen dat niet lukte, besloot hij tot een wanhoopsdaad: een sprong over de balustrade van de openbare tribune in de Tweede Kamer.

Hans Kamperman.

Hans Kamperman.

Kamperman overleefde, de aanwezige Kamerleden en toeschouwers in shock achterlatend. Zo werd de man uit Groenlo wereldnieuws, maar niet op de manier die hij jarenlang voor ogen had. Ooit vergaarde hij zijn kapitaal in de installatiebranche. Nadat hij zijn bedrijven had verkocht, zette hij zich onvoorwaardelijk in voor het legaliseren van de wietteelt, omdat hij had gezien hoeveel baat zijn ernstig zieke moeder had bij medicinale wietolie.

Wie met Kamperman sprak, kwam al snel uit bij zijn stokpaardje: de wietteelt. De vermogende zakenman in ruste kon over niets anders praten. Hij voelde zich miskend en niet gehoord. Dat maakte zijn motivatie alleen maar groter. „Ik ga kamperen, pal voor de Tweede Kamer. Net zolang tot ik iedereen heb overtuigd”, zei Kamperman begin dit jaar, in gesprek met De Telegraaf.

Lees hier het hele profiel van Hans Kemperman: Miljonair plots wereldnieuws na wanhoopsdaad in Kamer