Nieuws/Binnenland
182677070
Binnenland

Kabinet kijkt naar vuurwerkverbod ’om zorg te ontlasten’

DEN HAAG - Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, om zo de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). „Dat is zeker nu een logische vraag, die het kabinet zal meewegen.”

Dit jaar wordt de jaarwisseling anders dan normaal, zegt Van Veldhoven. „Dat ziet iedereen.” Het kabinet gaat zich de komende weken beraden over de jaarwisseling.

Eerder pleitten GroenLinks en Partij voor de Dieren voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. De maatregel zou alleen voor dit jaar gelden en vuurwerk niet definitief in de ban doen. Verkopers moeten een compensatie krijgen voor de al gemaakte kosten.

De partijen kregen steun van de politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was positief.

Premier Mark Rutte zei tijdens de wekelijkse persconferentie de zorgen over de jaarwisseling te begrijpen. Hij zegt later met meer informatie te komen over kerst en de jaarwisseling. Eerst wil hij „stap voor stap” in beeld brengen welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Begin dit jaar werd het gebruik van vuurwerk al verder aan banden gelegd. Onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie F3 is verboden vanaf 1 december.