Nieuws/Binnenland
1826780
Binnenland

’Heeft u mijn benen weleens gezien?’

Astrid ondervraagd over seksleven

AMSTERDAM - Het ging over het seksleven van getuige Astrid, over haar gebrekkige beveiliging, weer over de criminele erfenis van doodgeschoten zwager Cor van Hout, over de vraag of de getuigenverklaringen van Sonja en Astrid door het Openbaar Ministerie zijn gekocht, en of ze wel de waarheid spreken.

De inleidende beschietingen in het mega-strafproces duurden ongebruikelijk lang en schoten alle kanten op. Inzet van de verdediging: twijfel zaaien over de betrouwbaarheid van de zussen, die uiterst belastend verklaarden over hun broer. En in die juridische strijd wordt geen middel geschuwd.

Zo zag Astrid zich geconfronteerd met de vraag of ze „een man-vrouwrelatie” had met die andere beruchte crimineel Johan ’De Hakkelaar” V. Astrid, cynisch: „Ik zou het heel graag willen, maar ik ben zijn type niet. En seks heb ik met verschillend mensen. Waar ik zin in heb. Vragen over mijn seksleven, kom óp zeg. Hebben ze mij met hem zien neuken?”

Seks met De Hakkelaar?

De bron van die geruchten is volgens Astrid de dochter van De Hakkelaar. „Ik kan er ook niks aan doen dat dat meisje ziek is. Ik zou in een kort rokje naast Johan V. in de auto hebben gezeten met mijn benen op het dashboard. Heeft u mijn benen wel eens gezien? Ik draag geen korte rokjes.” En by the way, ze valt meer op vrouwen, aldus Astrid.

Ze was bevriend met De Hakkelaar, vertelde ze. „En we musiceerden samen. Ik kan goed zingen en hij speelt mooi gitaar. Althans, dat vinden we van elkaar.”

Muren kruipen

Slechts af en toe brak Willem Holleeder in. Zo eiste hij dat Astrid de naam zou noemen van een officier van justitie met wie ze in 2011 sprak - „Wie dan? Wie dan?” En ontkende hij dat hij Astrid vanuit de Extra Beveiligde Inrichting zou hebben bedreigd. „Daarom zit ik daar al twee jaar alleen. Ik spreek met niemand. Ik zie niemand.”

Astrid verklaarde dat ze tot nu toe terughoudend is geweest met verklaren en het noemen van namen. Ze vond de dreiging „uit één hoek wel even genoeg.” Zij en haar zus hebben „langs de muur gekropen, terwijl meneer hier iedere dag met beveiligd vervoer wordt gebracht.” Holleeder: „Van mij hoeft dat ook niet, hoor. Ik zou ook liever langs de muren kruipen.”

Zweren op kinderen

Ze heeft eerder gelogen vanwege haar gebrekkige beveiliging, gaf Astrid weer toe. „Maar ik zweer op mijn kleinkinderen dat ik nu de waarheid vertel.” Holleeder: „En ik zweer op alle kinderen in de wereld dat je liegt.”

Verslaggever Saskia Belleman heeft de zaak vandaag gevolgd. Lees hieronder haar updates terug.